Elektrik tüketiminde fazla ücret ödemeyin

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2007 20:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAMSUN (İHA) - Elektrik dağıtım sisteminde alınan kararlar ve uyarılar doğrultusunda hareket etmeyen abonelerin en üst limitten ücret ödediği belirtildi.

EPDK tarafından meskenler hariç kurulu gücü 9 kW ile 50 kVA arasındaki abonelere kapasitif sayaç takma zorunluluğu getirilirken, özellikle ticari aboneleri ilgilendiren uygulamada belirlenen oranları aşan aboneler daha fazla fatura ödemek zorunda kalıyor. Ölçme düzeneği olmayan abonelerde tüketim kıyaslaması yapılamadığından, bu aboneler aktif tüketimlerinin yüzde 90 oranında reaktif enerji tüketim bedeli ödemek zorunda kalıyor. Yeşilırmak EDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özkan, uyulması zorunlu kurallar, yapılan değişiklikler veya önemli kurum konularında müşterilerin bilgilendirerek, bilinçli bir tüketici ortamı oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) ülke genelindeki elektrik dağıtım sektöründe uyulması gereken kuralları düzenlediğini ifade eden Özkan, yeni bir düzenleme getirildiğini, mesken aboneleri hariç kurulu gücü 9 kW ile 50 kVA arasındaki abonelere kapasitif sayaç takma zorunluluğu getirildiğini kaydetti.

Kurulu gücü 50 kVA'nın altında olan abonelerin tükettikleri aktif enerji miktarının yüzde 30'unu aşan şekilde endüktif reaktif enerji tüketmeleri (motor, frolasan lamba, kıyma makinesi gibi cihazların tükettiği enerji), tükettikleri aktif enerji (tüketilen enerji) miktarının yüzde 20'sini aşan şekilde sisteme kapasitif reaktif enerji vermeleri halinde dağıtım şirketine reaktif enerji tüketim bedeli ödemek zorunda kaldığını dile getiren Özkan, kurulu gücü 50 kVA ve üstünde olan abonelerin EPDK tarafından

yapılan bir başka değişiklikte 31 Aralık 2007 tarihine kadar tükettikleri aktif enerji miktarının yüzde 20'sini, bu tarihten sonra ise yüzde 15'ni aşan şekilde sisteme kapasitif (şebekeye oluşan direnç) reaktif enerji vermeleri halinde reaktif enerji tüketim bedeli ödemekle yükümlü olduklarına dikkat çekti. Abone endüktif reaktif, hem de hem kapasitif reaktif tüketim sınırını aşan abonelere en yüksek olan tüketim bedelinin tahakkuk edilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çeken Özkan, "Reaktif enerji miktarını ölçmek üzere gerekli ölçme düzeneği, mevzuat hükümleri çerçevesinde mesken abone grubu dışında kalan müşteriler tarafından tesis edilmesi yasal bir zorunluluktur. Duruma başka bir açıdan bakılırsa kıyaslama ancak gerekli ölçme düzeneği olan aboneler için geçerlidir. Ölçme düzeneği olmayan abonelerde tüketim kıyaslaması yapılamadığından bu aboneler aktif tüketimlerinin yüzde 90'ı oranında reaktif enerji tüketim bedeli ödemek zorunda kalmaktadır. Bu durumda ölçme düzeneğinin kurulması abone için yasal zorunluluk olduğu kadar ekonomik olarak da abone çıkarına olmaktadır" dedi.

Abone gerekli ölçme düzeneğinin kurulmasının büyük faydaları olduğunu belirten Özkan, "Tüketim sınırlarını aştığını tespit etmesi halinde uygun kompanzasyon tesisini kurarak tüketimlerini yukarıda belirtilen değerlerin altına düşürmesi mümkündür. Eylül 2007 ayından itibaren 3 ay boyunca abonelerimize bırakacağımız aylık elektrik faturası bildirimlerinin üst kısmında uyarıcı yazılarla vatandaşlarımızı uyaracağız. Bu konucu ağırlıklı olarak ticari abonelerimizi ilgilendiriyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber