Yerli teknolojiyle, elektrik kesilse bile bilgisayarda veri kaybı olmayacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Eylül 2007 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerli teknolojiyle, elektrik kesilse bile bilgisayarda veri kaybı olmayacak

Türk mühendisler, bilgisayarların elektrik kesintisinden etkilenmemesini sağlayacak bir cihaz geliştirdi. Kasaya monte edilen cihaz, kesinti anında devreye girerek bilgisayarın 20 dakika kadar daha açık kalmasını sağlıyor.

Bu sayede elektrik gitmesinden kaynaklanan bilgi kaybının da önüne geçilmiş oluyor. Piyasada Power Supply olarak tanımlanan ve yaklaşık 50 dolara satılan söz konusu cihazın çok daha pratiğini ürettiklerini belirten Datateknik Bilişim Grubu Başkanı İhsan Taşer, cihazın dünyada bir eşi olmadığını ve patent çalışmalarını tamamladıklarını kaydetti. Taşer, "Kullanıcıya sadece 13 yeni lira ek bir maliyet getirecek." dedi. Ürünü şimdilik sadece kendi markalarında kullanacak şirket, ihracata başlamak için de gün sayıyor.

Ülker Şirketler Topluluğu iştiraklerinden Datateknik Bilişim Grubu, önümüzdeki dönemde Türkiye'deki teknoloji parakendeciliğinde birleşmelerin yaşanacağı görüşünde. Sektörde 3-4 şirketin ayakta kalacağını öngören şirket, bunlar arasında kalmak için araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık veriyor. Araştırmalar sonucu kullanıcıların en çok şikâyet ettiği konuların başında elektrik kesintilerinin geldiğini belirleyen şirket, bu konuda yoğunlaşarak, minik bir güç kaynağı üretti. Şirket, cihazı 2 Ekim'de kapılarını teknoloji meraklılarına açmaya hazırlanan Cebit Bilişim Eurasia Fuarı'nda tanıtacak.

Türkiye'deki bilgi ve iletişim pazarının toplam büyüklüğü 21 milyar dolara ulaştı. Pazarının 5,5 milyar dolarını bilgi teknolojileri, 15,4 milyar dolarını ise iletişim teknolojileri oluşturuyor. Türkiye'deki pazarın çok hızla büyüdüğünü ve Datateknik'in bu büyümeden payını aldığını aktaran Taşer, grubun geçen yıl 250 milyon dolar ciro elde ettiğini söyledi. Bu yıl ise yüzde 40 büyüme hedefi öngörülüyor. 18 yılda 10 milyon kullanıcıya ulaştıklarını aktaran Taşer, üç yıl içinde ana bölgesel oyunculardan biri olmayı hedeflediklerini dile getirdi. Grup, önümüzdeki günlerde özellikle donanım, yazılım, servis ve hizmetleri, bölge ülkeleri başta olmak üzere yurtdışına pazarlamaya hazırlanıyor.

'5 ihaleden ancak birini kazanıyoruz'

Şirketin büyümesinde ihalelerin sanıldığı kadar etkili olmadığına dikkat çeken İhsan Taşer, grup gelirlerinde ihalelerin payının yüzde 25 olduğunu kaydetti. "Biz bir ihale şirketi değiliz. İhale sadece işimizin bir parçası." diye konuşan Taşer, büyük ölçüde kanallara satış yapan bir firma olduklarını, kamunun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en büyük alıcı olduğunu ifade etti. Taşer, beş ihaleye girip ancak birini kazanabildiklerini söyledi. Satışlarda Ülker'in payının çok az olduğunu da kaydeden Taşer, 250 milyon dolar ciroda Ülker'in payının birkaç milyon doları geçmediğini söyledi. Türkiye'de organize perakende işinin gelişeceğini, pazarın 3 yıl içinde yüzde 100 büyüyeceğini belirten Taşer, pazardaki fırsatlara işaret etti. Bu durumun yabancıları da cezbettiğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber