İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi

İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Genç ve dinamik nüfusu, kültürel zenginlikleri, insani yardımlar alanında lider konumu, dış politikadaki ilkesel tutumu, sınırları içerisinde demokrasiyi hakim kılma kararlılığı, dünyanın kritik bölgeleriyle kurduğu güçlü ilişkiler, bölgesel güç kapasitesi ve küresel meselelerde aktör olma kararlılığı, Türkiye'nin kamu diplomasisi oyununa önde başlamasını sağlamaktadır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2020 17:34, Son Güncelleme : 26 Şubat 2020 17:35
Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı "iletişim seferberliği" çağrısı çerçevesinde, İletişim Başkanlığı tarafından hayata geçirilen Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu, ilk toplantısını gerçekleştirdi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un başkanlık ettiği toplantı, bütün bakanlıklar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Altun, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kamu diplomasisinin, stratejik iletişim politikalarının en önemli sac ayaklarından biri olduğunu belirterek, "Elbette stratejik iletişimimiz de kamu diplomasimiz de her şeyden önce milli güvenlik önceliklerimizden, devletimizi ve milletimizi ayakta tutan kuruluş değerlerimizden, toplumsal refah mücadelemizden ve ulusal kalkınma hedeflerimizden bağımsız değildir." ifadesini kullandı.

İletişimin uluslararası ilişkilerde hiç olmadığı kadar önemli bir unsur haline geldiğine işaret eden Altun, uluslararası medyanın dış politika yapım süreçlerinin giderek merkezine yerleşmeye başladığını, medyatik gerçekliğin hakiki gerçekliğin önüne geçtiğini söyledi.

-"Milli güvenlik meselesidir"

Zaman zaman Türkiye'yi de etkileyen enformasyon savaşlarının artık uluslararası siyasetin inkar edilemez bir parçası olduğunu dile getiren Altun, şöyle devam etti:

"Artık sadece kamu diplomasisinden, stratejik iletişim araçlarının uluslararası ilişkilere ve diplomasiyle etkisinden değil, diplomasinin ve uluslararası ilişkilerin yeni iletişim teknolojileri, medya kampanyaları ve hileleri üzerinden boyut değiştirmesinden bahsediyoruz. Uluslararası ilişkiler, artık devletler arası münasebetlerin ötesine geçmiş, iş dünyasının, sivil toplum kuruluşlarının, sanatçıların, medyanın, aktivistlerin ve diğer unsurların dahil olduğu karmaşık bir ilişkiler manzumesi haline gelmiştir. Türkiye gibi dünyaya siyasi, ekonomik ve kültürel entegrasyonunu tamamlamış ülkeler açısından bu yeni koşullara ayak uydurmamak açık ve net bir şekilde ifade etmek gerekirse bir milli güvenlik meselesidir."

Türkiye'nin kamu diplomasisi alanında gerçekleştirdiği çalışmaların bir geçmişi bulunduğunu anlatan Altun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişle birlikte kamu diplomasisi faaliyetlerinin koordinasyonunda İletişim Başkanlığının yetkilendirildiğini aktardı.

Altun, ulusal, bölgesel ve küresel gelişmeler dikkate alındığında uluslararası kamuoyu ve karar alıcılara dönük çalışmaların iş birliği ve koordinasyon içinde yürütülmesinin daha kritik bir hal aldığını, bu hususun devletin söylem birliğinin tesis edilmesi ve kaynakların verimli kullanılması noktasında önemli olduğunu dile getirdi.

"Türkiye'nin karşı karşıya olduğu meydan okumaları ve fırsatları göz önünde bulundurarak imkan ve kabiliyetlerimizi en üst düzeye çıkararak milli menfaatlerimiz doğrultusunda belirlediğimiz hedefler için el birliğiyle çalışacağız." diyen Altun, "Bu görevi ifa ederken en büyük gücümüz, Sayın Cumhurbaşkanımızın değerli destekleri ve milletimizin irfanı olacaktır." ifadelerini kullandı.

İletişim Başkanı Altun, şunları kaydetti:

"Genç ve dinamik nüfusu, kültürel zenginlikleri, insani yardımlar alanında lider konumu, dış politikadaki ilkesel tutumu, sınırları içerisinde demokrasiyi hakim kılma kararlılığı, dünyanın kritik bölgeleriyle kurduğu güçlü ilişkiler, bölgesel güç kapasitesi ve küresel meselelerde aktör olma kararlılığı, Türkiye'nin kamu diplomasisi oyununa önde başlamasını sağlamaktadır. Bu itibarla kısa vadede kriz yönetiminde mükemmeliyeti, orta vadede pozitif iletişim kampanyaları sayesinde imaj yönetiminde mükemmeliyeti, uzun vadede ise stratejik ortaklıklara yapacağımız yatırımlarla ilişki yönetiminde mükemmeliyeti hedefliyoruz. Çetin bir coğrafyada, zor bir dönemde ülkemizin her alanda ilerleyişine katkı sunmak için Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulumuzun tarihi bir sorumluluğu ve misyonu bulunuyor. Kurulumuzun kamu diplomasisi alanında devletimizin ortak aklı haline gelmesi için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. Tüm paydaşlarımızın da kurul çalışmalarına aktif katılım sağlayarak, iş birliği ve dayanışma şuuru içerisinde, takım ruhuyla hareket ederek tüm çalışmalarımızda ortak paydamızın Türkiye markası olduğunun farkında olarak katkı sunacaklarına güvenimiz tamdır."

Güçlü Türkiye'nin, güçlü liderliğin yanı sıra güçlü iletişim ile mümkün olabileceğini unutmadan, krizleri fırsata çevirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çizdiği hedeflere yürüyeceklerine canı gönülden inandığını belirten Altun, "Güçlü Türkiye için Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde proaktif kamu diplomasisi çalışmalarıyla hep birlikte milletimizin sesini dünyaya daha etkin şekilde duyuracağız." dedi.

Altun, Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulunun yılda 2 kez toplanmasını planladıklarını sözlerine ekledi.

- Kamu diplomasisi faaliyetlerinin güçlendirilmesi masaya yatırıldı

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na, bütün bakanlıklar, Cumhurbaşkanlığına bağlı başkanlıklar, ofisler ve politika kurullarının yanı sıra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Anadolu Ajansı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Türk Kızılay, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türkiye Maarif Vakfı, TRT, Yunus Emre Enstitüsü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulundan üst düzey yöneticiler katıldı.

İletişim Başkanlığı Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir'in Kamu Diplomasisi Koordinasyon Planı'na ilişkin bir sunum yaptığı toplantıda, katılımcılar kurulun çalışma mekanizması ve kamu diplomasisi faaliyetlerinin güçlendirilmesine yönelik istişarelerde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber