7 bin 500 ziraat mühendisine istihdam

Haber Giriş : 28 Eylül 2007 23:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bu yıl başlattıkları uygulama kapsamında köylerde istihdam edilen ziraat mühendisi sayısının 7 bin 500 kişinin daha istihdamıyla toplam 10 bine çıkarılacağını bildirdi.

Bakan Mehdi Eker, TOBB Gıda Sanayi Meclisi'nin katılımı ile düzenlenen "Gıda Sektörünün Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu toplantıya katıldı. Bakanlıkta gerçekleştirilen toplantıda gıda sanayinin sorunları, kayıt dışı uygulamalar, kuraklığın etkileri ve gelecek döneme ilişkin çalışmalar ele alındı.

Bakan Eker toplantıda yaptığı konuşmada, tarımda ilaç ve gübrenin bilinçsiz kullanımının zararlarını anlattı ve denetimlerin zamanında yapılmasının önemine işaret etti.

Sorunun çözümü konusunda adımlar attıklarını, teknolojinin üretici tarafından sağlıklı şekilde kullanılması için yayın politikası oluşturduklarını anlatan Eker, "Sertifikalı tarım danışmanlığı ile işsiz olan çok sayıdaki ziraat mühendisinin veya ilgili diğer insanların belirli bir eğitimden geçtikten sonra tarım danışmanı olarak sertifikalandırılması, bunların üreticiler tarafından istihdamının sağlanması ve bunu yapacak üreticilerin desteklenmesini düşünüyoruz" dedi.

Eker, bu konuda eğitim çalışmalarını başlattıklarını, 2007 yılı başında başlatılan uygulamayla köylerde denetimle ilgili istihdam edilmek üzere 2 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekim görevlendirildiğini söyledi.

Bunların sayısını 2008'den başlamak üzere 10 bine çıkaracaklarını bildiren Eker, 7 bin 500 kişinin daha köylerde istihdam edileceğini bildirdi. Gıda sanayinde yapısal değişimin hızlanması için iş yerlerinin ölçek ekonomisi sorununun ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Eker, "Bu Türkiye'de her kesimi etkileyen bir sorun. Bunun belirli bir noktaya getirilmesi, ölçekte büyüme sağlanması lazım" dedi.

Eker, bakanlık olarak gıda sanayiinin kullandığı ham maddeyi ürettiklerini ve işleyerek tüketiciye sunduklarını, bu zincirin bütün halkalarının sorumlusu bir Bakanlık olduklarını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber