Genel Müdür döndü 'Enerji'de temizlik' başladı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 29 Eylül 2007 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ndeki operasyon devam ederken, gelişmeler de aydınlanmaya başladı.

Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nde önceki akşam başlayan operasyon devam ederken, gelişmeler de aydınlanmaya başladı. Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nde önceki akşam saat 17.00'de düğmeye basılmasıyla Genel Müdür Yardımcıları Nevzat Kavaklı ve Ali İhsan İnce ile bir daire başkanı ve kurumda çalışan bir maden mühendisinin görevlerinden alınması, bakanlığa bomba gibi düştü. Edinilen bilgilere göre operasyon şöyle gelişti: Yaklaşık 2 ay önce Maden İşleri Genel Müdürü Hilmi Özbeden, yıllık iznini kullanarak tatile çıktı. Özbeden izin dönüşünde vekalet verdiği imzanın üzerinin çizilerek, Genel Müdür Yardımcısı Ali İhsan İnce'ye verilmiş gösterildiğini belirledi. Edindiği bilgilerle birlikte Bakan Hilmi Güler'e giden Özbeden, özellikle ruhsat uygulamalarının incelenmesini istedi. Genel Müdürü ve Bakan Güler'in üzerinde bir süre çalıştıkları belgeler Teftiş Kurulu Başkanlığı'na aktarıldı.

Bu gelişme üzerine konuyu değerlendirmeye alan Teftiş Kurulu, müfettiş görevlendirerek kurumda inceleme başlattı. İnceleme sürerken Özbeden, kurumda çalışamayacağını belirterek, Bakan Güler'den istifasını istedi. Bu sırada ilerleyen müfettiş incelemesinde ilk sonuçlar Özbeden'in tespitlerini doğrulaması üzerine, incelemenin soruşturmaya dönüştürülmesi ve ilgili isimlerin görevden alınmaları benimsendi.

Soruşturmaya dün de devam eden müfettişlerin özellikle Kartal Taşocağı ile ilgili bazı belgeler üzerinde durdukları öğrenildi. Bu kapsamda, özellikle geçtiğimiz aylarda kamuoyuna büyük haberlerle lanse edilen ve Pritzker Mimarlık Ödüllü ilk kadın mimar olan Iraklı Zaha Hadid'in yapacağı Kartal-Pendik Projesi alanındaki bir maden ruhsatıyla ilgili belgelerin incelendiği öğrenildi. Kartal-Pendik projesinde 5.5 milyar dolarlık yatırımla oluşturulacak ticaret ve yaşam merkezi alanının orta yerinde Kartal Taşocağı bulunuyor. Uzun zamandır atıl duran taş ocağının projenin ardından mevzuata aykırı şekilde ruhsatlandırıldığı iddia ediliyor. Bu konunun çözülmesi halinde kurumda uzun süredir devam ettiği iddia edilen ?ruhsat alışverişi? ile ilgili detayların çorap söküğü gibi geleceği belirtiliyor.

BOTAŞ'ta da ön inceleme başladı

Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinin dün de BOTAŞ'a giderek inceleme başlattıkları öğrenildi. Ancak bu incelemenin Maden İşleri'ndeki operasyondan bağımsız olduğu belirtildi. İnceleme konusunda bilgi veren yetkililer, BOTAŞ'ta son dönemde yapılan bazı ihalelerin, gelen şikayetler üzerine mercek altına alınacağını, bulgulara göre incelemenin soruşturmaya dönüşebileceğini belirttiler. Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve diğer kurumlarla ilgili ihbar ve şikayetlerin artması üzerine Bakan Güler'in ?hepsine bakın, inceleyin? dediği belirtildi. Bu kapsamda Bakanlıkta yeni dönemin ?temizlikle? başladığı yorumları yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber