Bakan Çelik, MEB'in son derece "obez" bir kuruluş olduğunu ileri sürdü

Haber Giriş : 11 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bakanlık bütçesinin ilk kez Milli Savunma Bakanlığı bütçesini geçtiğini ancak 2 milyon 400 bin kişilik kadrosuyla bakanlığının son derece obez bir kuruluş olduğunu ileri sürdü.

Bakan Çelik, Beyoğlu Belediyesi tarafından ilçedeki okulların gerekli tadilatlarının yapılmasını sağlamak amacıyla işadamlarına yönelik düzenlenen toplantıya katıldı. Nippon Otel'deki toplantıya İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da katıldı.

Bakan Çelik, yaptığı konuşmada, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin ilk defa bu yıl Milli Savunma Bakanlığı bütçesini geçtiğini belirterek, 2004 yılında eğitime 17 katrilyon liralık bütçe ayrıldığını söyledi. Ülkede genç nüfusun 45 ila 50 milyon arasında olduğunu kaydeden Çelik, bunun 20 milyonunun öğrenci olduğunu ifade etti.

Türkiye'de 60 bin okulun bulunduğunu dile getiren Bakan Çelik, bakanlıkta çalışan personelin 2 milyon 400 bin kişi olduğunu ifade ederek, "Milli Eğitim Bakanlığı için son derece obez bir kuruluş, dünyada ikinci büyük bir kamu kuruluşu, birincisi de Maleyazya'da." diye konuştu.

Dünyanın kalkınmış ve model alınmış ülkelerinde eğitimin belediyelere bırakıldığına dikkat çeken bakan Çelik, "Bizde son derece merkeziyetçi bir yapı var. Bütün yetkileri tek merkezde toplayan bir anlayış var. Eksiklikler ve aksamalar alışkanlıklardan kaynaklanıyor." şeklinde konuştu.

Prens Sabahattin zamanında teşebüs-ü şahsi (kişisel girişimcilik) ve ademi merkeziyet (merkeziyetçi olmayan yerinde yönetim) projesinin 105 yıl önce kullanıldığını ancak 2004 yılında "buna ne gerek var" denildiğini kaydeden Çelik, "Eğitimdeki temel problemleri 6 noktada topladık. Bunlar, okullaşma, müfredat, öğretmenlerin kalitesini artırma, fiziki mekan, teknoloji ve rehberliktir." dedi.

Bakan Çelik, 20 bin okula internet bağlantısını sağlayacaklarını ve rehberlik sistemini yaygınlaştıracaklarını söyledi. Bakan Çelik, 11 Eylül 2003 yılından bu zamana kadar eğitime 6 bin derslik ilave ettiklerini söyledi. Çelik ayrıca, okul ve yurt yaptıranların masraflarının tamamın vergi matrahından düşürüleceğini de sözlerine ekledi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber