Polise 24 saat 'çöp' nöbeti!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Eylül 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğirdir Belediyesi'nin çöplerini ilçedeki çöplüğe dökmesine engel olmak isteyen valilik, çöplükte polis görevlendirdi.

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde polisler çöplükte 24 saat nöbet tutuyor. Eğirdir Belediyesi'nin Çevre Kanunu'na aykırı hareket ettiği gerekçesiyle valilik talimatı ile görevlendirilen polisler, belediyenin çöp dökmesini engellemek için bölgeden ayrılmıyor.

İlçeye beş kilometre mesafedeki çöplüğe gelen bütün araçlar durdurularak kontrol ediliyor. Memurlar, Ramazan dolayısıyla iftarını da çöplükte yapıyor. Geceleri ise sahur, yakılan ateşin başında yapılıyor. Ekipler, ihtiyaçlarını bir kilometre mesafedeki benzin istasyonunda gideriyor. Çöp getirenlere ise anında işlem yapılıyor. Belediyeler, Çevre Kanunu'na göre çöplerini 50 kilometrelik alanda oluşturulan çöp depolama merkezine götürmek zorunda. Ancak Eğirdir Belediyesi bir yıldan bu yana buna uymayıp çöplerini şehir merkezine dökmekte ısrar ediyor. Bu nedenle Eğirdir Belediyesi'ne 303 bin YTL ceza kesildi. Belediye, yürütmenin durdurulması istemiyle konuyu yargıya taşıdı; ancak çöp dökmeye de devam etti. Bunun üzerine valilik, polis görevlendirme talimatı verdi. Polis, bölgede bir aydan bu yana aralıksız nöbet tutuyor.

Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, kanunun kendisine 6 yıl daha süre verdiğini savundu. Eğirdir Kaymakamı Ömer Ulu ise söz konusu bölgeye çöp dökülmesine kesinlikle izin verilmediğini ve nöbetin sorun çözülünceye kadar süreceğini aktardı. Isparta Valisi Şemsettin Uzun, geçen yıl yapılan bir toplantıda Çevre Kanunu'na göre belediyelerden atıklarını çöp toplama merkezine getirmelerini istedi.

Isparta Çevre ve Orman İl Müdürü Tayfun Büyükküpçü, bakanlığın gönderdiği 10.10.2004 tarih ve 66088 sayılı genelgede belediyelerin atık su arıtma ve düzenli evsel atık bertaraf tesisleri kurmalarının zorunlu olduğunu söyledi. Büyükküpçü, yine aynı genelgede 1,5 milyon YTL'ye mal olan tesisleri bir belediyenin yapıp işletmesinin zor olduğundan, ortak bir depolama alanı yapılarak 50-60 kilometre yarıçaplı belediyelerin buraya çöplerini getirmelerinin istendiğini aktardı.

Mesut Mercan - Ömer Temur

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber