İndirime rağmen dizüstü bilgisayar Türkiye'de ABD'den daha pahalı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Eylül 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İngiliz Darty Grubu, Electro World ve son olarak Alman Media Markt'ın izdiham görüntüleri ile gündeme gelen indirim yarışı sürüyor.

Tüketiciler, günler öncesinden 'En ucuz ürün bizde' şeklinde reklam ve tanıtım çalışmalarına başlayan şirketlerin açılışına katılarak uygun fiyatlı ürünlerden birini kapmak için gece yarısında mağaza önlerinde kuyruğa giriyor. Ancak promosyonlu satışlara rağmen elektronik ürünler, Amerika'dan çok daha pahalıya alıcı buluyor. Gümrük, Özel İletişim ve KDV gibi yüzde 40'ı bulan vergilerin ilave edilmesi ile etiket fiyatı da artıyor. Söz konusu vergiler ABD'deki oranların iki katına yaklaşırken, firmaların yöneticileri yüksek vergilere rağmen daha yakın bir pazar olan Avrupa'ya göre ucuza satış yaptıklarını belirtiyor. Pazara çıkan ilk ürünün Amerika'dan yaklaşık üç ay sonra Avrupa'ya geldiğini belirten Bimeks'in Genel Müdürü Arif Bayraktar, Türkiye'nin fiyat politikasında ABD'yi yakalamasının zor olduğunu söylüyor. Ancak, burada pazarın çok rekabetçi olduğunu ifade eden Bayraktar, Avrupa ile karşılaştırıldığında, dizüstü bilgisayar veya cep telefonu gibi ürünlerin Türkiye'de daha ucuza müşteriye ulaştığını dikkat çekiyor.

Türkiye'de bugün ortalama 1.000 dolara satılan dizüstü bilgisayarı, dünyanın en büyük pazarı olarak gösterilen Amerika'da 300 dolara almak mümkün. Sektörün önde gelen temsilcilerine göre, burada pazarın hacmi önemli rol oynuyor. Çünkü üretici ve satıcı firmalar, ilk teknolojiyi satmak için Amerika'yı tercih ediyor. Oradaki tüketiciler bir markanın en üst modelini kullanıyor. Buna karşılık Türkiye'deki fiyatlar Avrupa'nın gerisinde seyrediyor. Cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve geniş ekran televizyonlar Avrupa'nın 50-100 dolar aşağısında alıcı buluyor. Amerika'dan sonra ucuz elektronikte dikkat çeken bir başka ülke ise açık Birleşik Emirlikleri bünyesinde bir liman şehri olan Dubai. İthal mallar vergiden muaf tutulduğu için elektronik ürünler, imal edildiği ülkeden çok daha ucuza Dubai'den alınabiliyor. Uzakdoğulu elektronik aletleri, neredeyse Japonya ve Güney Kore'nin de altında satılyor. Dubai'ye yolu düşmeyen bazı tüketiciler, elektronik eşyalarını daha ucuz sanılan Avrupa'dan getiriyor. "Bir dizüstü bilgisayar için veya cep telefonu için Avrupa'ya gitmeye gerek yok. Çünkü söz konusu ülkelerle rekabet edebilecek durumdayız." diyen Bimeks Genel Müdürü Bayraktar, son üç yılda yabancıların da gelmesiyle piyasanın daha da hareketlendiğini kaydediyor. Rekabet ortamında bazen zararına satış yapıldığını ifade eden Bayraktar, tüketicileri ucuz ürünler konusunda uyarıyor: "Ucuzluğa aldanmayın. Piyasada HD ve Full HD satılan plazma ve LCD TV'ler var. Pahalı diye ortalama 1.000 yeni liraya alıcı bulan geniş ekranlar tercih ediliyor. Ancak bunlar HD teknolojisine uygun değil. Şirketler artık satılmayan, görüntü kalitesi düşük plazma televizyonları elden çıkarmak için çok ucuza veriyor. HD yayın başladığında televizyonları tekrar değiştirmek gerekiyor. Bu da ekst- ra bir maliyet demektir."

Zeliş Yıldıral / Bilişim Muhabiri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber