Şahin: İnternet yoluyla da duruşma günü ve dosya hakkında bilgi sahibi olunabilecek

Haber Giriş : 30 Eylül 2007 13:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Portekiz'in Lizbon kentinde haftabaşında düzenlenecek olan AB Adalet ve İçişleri Bakanları resmi toplantısında, "e-adalet" ve "çocukların korunması" konularının ele alınacağını söyledi.

Şahin, Lizbon'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, AB Adalet Bakanları toplantısında "e-adalet" başlığı altında bilişim teknolojisinin yargı hizmetlerinde kullanılmasını amaçlayan çalışmaların AB ülkelerinde ve aday ülkelerde hangi noktalarda olduğunun ortaya konacağını ve iyi örneklerin irdeleneceğini söyledi. AB'nin bu konuyu üç dönemdir gündeminde tuttuğunu ifade eden Şahin, "Amacımız, AB ülkeleri arasında elektronik adalet sistemini yaygınlaştırmak ve ileride AB ülkeleri arasında bir entegrasyon sağlamak" dedi.

Türkiye'de 7 yıl önce başlayan Ulusal Yargı Ağı Projesi'nin (UYAP) önemli bir mesafe aldığını, şu anda birçok adliyede bilişim teknolojisinden ciddi şekilde yararlanıldığını vurgulayan Şahin, şunları söyledi:

"Artık bir vatandaş mahkemedeki veya icra dairesindeki dosyasını, duruşma gününü öğrenebilmek için adliyeye giderek dosyasına bakmak zorunda değil. İnternet yoluyla da duruşma günü ve dosyası hakkında bilgi sahibi olması mümkün. Böyle bir uygulamanın Avrupa'da yaygınlaşmasını amaçlayan bir toplantıya katılmak için gidiyorum. Türkiye örneğini orada detaylarıyla anlatma olanağı bulacağım. Sanıyorum, Türkiye bu bakımdan önemli bir mesafe almış bir ülke. Bunun mutluluğu içindeyiz.?

Toplantıda ele alınacak bir diğer konunun da "çocukların korunması" olduğunu dile getiren Şahin, ?Dünyada çocuklara yönelik suçlar artıyor. Her yıl ortalama bir milyon çocuk kaçırılıyor, istismar ediliyor, hatta birtakım suçlara alet ediliyor. O bakımdan AB bağlamında üye ülkelerde çocukların korunması toplantısında çocuklara yönelik suçların nasıl önlenebileceği konusu ele alınacak. Bu konuda 1980'de imzalanmış olan Lahey Sözleşmesi'nin uygulamalarını bir kez daha gözden geçirme imkanı bulacağız? diye konuştu.

Şahin, Portekiz'de AB üyesi ülkelerin İçişleri Bakanları toplantısınında yapılacağını belirterek, ?Sayın Beşir Atalay bir başka işi nedeniyle bu toplantıya katılamayacak, ancak biz bu toplantıyı da izleme imkanına sahip olacağız. Bu toplantıda da terörizmin önlenmesi ve sınır teknolojilerinde yeni yöntemlerin uygulanması başlıklı iki önemli konu ele alınacak? dedi. Şahin, Perşembe günü yurda döneceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber