Youtube'dan 'uygunsuz içeriği engelleme' açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2007 14:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İnternette video paylaşım sitesi YouTube, kanunsuz ve uygunsuz içeriği engelleyici net içerik politikalarına sahip olduklarını bildirdi.

YouTube'den yapılan açıklamada, YouTube'un kullanıcı içeriği ile desteklenen bir platform olduğu, siteye kullanıcı videoları konulmadan önce uygulanan bir kontrol veya filtreleme sistemi bulunmadığı belirtilerek, YouTube'a video ekleme aşamasında tüm kullanıcıların şartları ve içerik politikasını kabul ettikten sonra yükleme işini tamamlayabildiklerine işaret edildi.

Kullanıcı içeriği ile desteklenen sitenin içerik kontrolünün de kullanıcılar tarafından yapıldığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

''YouTube kanunsuz ve uygunsuz içeriği engelleyici net içerik politikalarına sahiptir. YouTube kullanıcıları bu içerik politikalarına aykırı olan videolar konusunda uyarı mesajlarını kolaylıkla gönderebilme imkanına sahiptirler. Bu uyarıyı takiben gerekli incelemeler yapıldıktan sonra uygunsuz içerikteki videolar yayından kaldırılmaktadır. Ayrıca yerel yasa koyucular ile de ülkenin kanunlarına aykırı bir durum teşkil eden videolar konusunda, gerekli uygulamaların yapılması için işbirliğine gidilmektedir.''

YouTube kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunun kullanım şartlarına uyarken, bazı azınlıkta kalan grupların kurallara aykırı içerikteki videoları paylaşıma koyduğu, ancak bu azınlıkta kalan grubun dışında YouTube'un kullanıcılar için iletişim kurmada farklı avantajlar sunduğu belirtildi.

Dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan kişilerin videoları aracılığıyla tecrübelerini, fikirlerini ve mutluluklarını paylaşma imkanına sahip olduğu, dolayısıyla, YouTube platformunda yer alan kişilerin tüm bu iletişim imkanlarına el veren ortamın kanunsuz ya da uygunsuz içerikten dolayı zarar görmesini tercih etmedikleri ifade edilerek, bu duruma aykırı olduklarını düşündükleri videolar konusunda uyarı mesajlarını yolladıklarına dikkat çekildi.

-''İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ-

Açıklamada, internetin herkese kendini ifade etme ve sesini duyurma imkanı tanıdığı, ancak kişilerin web ortamında kendilerini ifade etme biçimlerinin bazı ülkelerin kültürel ve politik konulardaki hassasiyetlerine dokunduğuna işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

''Bu nedenle YouTube olarak kullanıcılarımıza kolaylıkla, kullanım şartlarımıza uygun olmadıklarını düşündükleri videolar konusunda uyarı mesajı göndermeleri imkanını sağlıyoruz. Ve sonrasında gerektiğinde videoyu yayından kaldırıyoruz. Ayrıca yerel yasa koyucular ile de ülkenin kanunlarına aykırı bir durum teşkil eden videolar konusunda, gerekli uygulamaların yapılması için işbirliğine gidiyoruz. Bu tutumumuz ile ifade özgürlüğü ve yerel kanunlara uyma konusunda dengeyi sağlamak için gösterdiğimiz özeni vurguladığımıza inanıyoruz.''

Açıklamada, Atatürk'e yapılan hakaretlere ve yakın zamanda şarkıcı İsmail Türüt'ün de adının karıştığı olayla ilgili sürece ilişkin olarak, ''Türk yetkililerden yapılan yasal taleplerden sonra, Türk kanunlarına aykırı olan içeriğe Türk kullanıcılarının erişiminin kaldırılması için gerekli adımları attık. Ve bu videoların görüntülenmesi engellendi'' denildi.

Bu tür durumlarda yerel yetkililerle sorunun çözümü için işbirliğine giderek ortak noktada buluşulabilecek yapıcı görüşmeler yapmak taraftarı olunduğu ve bu doğrultuda global içerik politikaların her zaman ilgili yasalar ve kültürel kaygılara dikkat edecek paralellikte oluşturulduğu vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber