Ramazan, enflasyonu IMF'ye hesap verme noktasına getirdi

Haber Giriş : 02 Ekim 2007 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye yılın üçüncü çeyreğinde de enflasyon için IMF'ye hesap verme noktasına geldi. Ramazan ayının etkisiyle özellikle gıdada yaşanan zamlarla yüksek çıkması beklenen eylül ayı enflasyonunda aylık yüzde 1,2 oranı aşılırsa, yıllık enflasyon Merkez Bankası'nın belirsizlik aralığı üst sınırı olan yıllık yüzde 7.3 oranını geçeceğinden mektupla IMF'ye hesap verilmesi gerekecek.

ANKA'nın yaptığı hesaplamaya göre, Merkez Bankası'nın 2007 Para Politikası çerçevesinde belirlenen enflasyonda hedefle uyumlu patika, ilk iki dönemde olduğu gibi üçüncü çeyrekte de aşılacak. Eylül ayı için yıllık bazda TÜFE'de hedefle uyumlu patika yüzde 5,3 olarak belirlenmişti. Bu hedefin tutturulması için ise Eylül ayında TÜFE değişiminin eksi 0,69 olması gerekecek. Enflasyon eksi bile çıksa, 0,69'un altındaki düşüşler hedefle uyumlu patikaya ulaşılmasına engel olacak.

YÜZDE 1,2 AŞILIRSA IMF'YE MEKTUP YAZILACAK

Ramazan dolayısıyla yaşanan fiyat artışlarının yansıması beklenen Eylül ayı enflasyonunun, belirsizlik aralığı üst sınırı olan yüzde 7,3'ün altında kalması için ise aylık bazda en fazla yüzde 1,2 artış yaşanması gerekiyor. Aylık artış yüzde 1,2'yi aşarsa, Eylül itibariyle yıllık enflasyon yüzde 7,3'ü geçecek. Bu durumda, para politikası gereği, Merkez Bankası önce hükümete ardından IMF'ye bir mektup yazarak, enflasyon hedefinde üst sınırın aşılmasının gerekçeleri açıklanacak.

Enflasyon Mart ayı itibariyle yüzde 10,86, Haziran itibariyle yüzde 8,60 olmuş, bu nedenle hedefle uyumlu patika tutturulamadığı gibi belirsizlik aralığı üst sınırına dayanılmıştı. Bu durum, artı/eksi 2 puan değişimi program dahilinde olmakla birlikte, yüzde 4'lük yıl sonu enflasyon hedefini tehlikeye düşürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber