İçişleri Bakanlığı, 744 şöförün sefere çıkmasının engellenmesini istiyor

Haber Giriş : 12 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, kaza sabıkası olan 744 otobüs şoförünün seferlere çıkmasının engellenmesi için 1997 yılından beri Ulaştırma Bakanlığı'nı uyarıyor. Uyarılara rağmen canavar şöförler hala seferde.

İçişleri Bakanlığı'nın 1997 yılından bu yana Ulaştırma Bakanlığı'nı, sabıkalı 744 otobüs şoförünün seferlere çıkmasını engellemesi için uyardığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde Erzincan-Tercan karayolunda 26 kişinin ölümü, 30 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan otobüs kazasını gerçekleştiren Erol Düzel'in de İçişleri Bakanlığı'nın, engellenmesini istediği 744 sabıkalı şoför arasında yer aldığı öğrenildi.

Erzincan-Tercan karayolunda yaşanan kazada otobüs şoförü Erol Düzel'in de aralarında bulunduğu 26 kişi öldü. Kaza 34 YYN 36 plakalı Can Iğdır Turizm firmasına ait otobüsün şerit ihlali yaparak karşı yönden gelen TIR'la çarpışması sonucu yaşandı. Şoför Erol Düzel'in yapılan ceza sorgulamasında ise tam bir trafik canavarı olduğu anlaşıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre, Düzel'e 1997'den bu yana 51 ceza tutanağı düzenlendi. Bunlardan 16'sı ise aşırı hızdan. 1997'de Düzel'in, bir yıl içinde 5 kez hız ihlali yaptığı gerekçesiyle ehliyetine 1 yıl el konuldu. Bir yılın ardından tekrar ehliyetine kavuşan Düzel, bu sefer 100 ceza puanını doldurması sonucu 1998'de ehliyetini kaybetti. Polis, Düzel'in 2 ay trafiğe çıkmasına izin vermedi. Ehliyetine iki kez el konulmasına rağmen şoförlüğe devam eden Düzel, Tercan yolundaki kazada 25 kişi ile birlikte öldü.

25 kişinin ölümüne sebep olan Erol Düzel gibi 744 sabıkalı otobüs şoförünün daha bulunduğu ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı trafik denetleme birimleri, 1997 yılından bu yana sürücüden kaynaklanan trafik kazalarına karışan, trafik kurallarına uymadıkları için defalarca ehliyetlerine el konulan; ancak süre dolumundan sonra tekrar ehliyetine kavuşan toplam 744 sabıkalı otobüs şoförünün seferlerden çekilmesi amacıyla Ulaştırma Bakanlığı'nı uyardı. Polis, Ulaştırma Bakanlığı'ndan otobüs firmaları ile irtibata geçerek bu şoförlere iş verilmemesini, şehirlerarası otobüs seferlerine çıkmalarının engellenmesini istedi. Polis ayrıca sabıkalı şoförlerle çalışmaya devam eden firmaların D1 işletme belgelerinin iptal edilmesi talebinde bulundu. Ancak firmaların bugüne kadar ehliyetlerine el konulma dışında bu şoförler hakkında bir yaptırıma gitmediği, şoförlerin farklı firmalarda çalışmayı sürdürdüğü öne sürüldü.

Yeni kanun denetimi artıracak

Emniyet kaynakları, karayolu taşımacılarını ülke ekonomisinin gerektirdiği şekilde düzenlemek, taşımada düzen ve güvenliği sağlamak, taşımacı, acente ve taşıma işleri komisyoncuları ile nakliye ambarı ve kargo gibi hizmetlerin şartlarını belirlemek, taşıma işlerinde istihdam edilenlerin niteliklerini, haklarını ve sorumluluklarını belirlemek amacıyla 19 Temmuz'da yürürlüğe giren kanunla şoförlerin çok daha iyi denetleneceği görüşünde. Yeni kanunun taşımacılara nitelikli şoför ve hizmetli personeli seferlerde görevlendirme yükümlülüğü getirdiği belirtilirken, şoförlerin altışar aylık süre ile iki kez ceza puanı durumunun öğrenilmesi ve ceza puanı yüksek olan şoförlerle ilgili tedbirlerin alınması zorunluluğunun kanunla sağlandığı belirtiliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber