Akbank, self-servis kredi ?Kredi Makinesi?ni hizmete sundu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2007 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akbank, self-servis kredi sağlayan yeni ürünü ?Kredi Makinesi?ni tüketicilerin hizmetine sundu.

Kredi Makinesi sayesinde kredi kartı ve bireysel kredi isteyen herkes şubeye gitmeden kredi alabiliyor. Belge ve kişisel bilgi ibrazından fotoğraf çekimine, imzadan kredi değerlendirmesine kadar tüm süreçler kredi makinesinde tamamlanıyor.

Yıl sonuna kadar 10 adete ulaşacak olan Kredi Makinesi sayısının önümüzdeki 2 yıl içinde 100 adet olması hedefleniyor. Kredi Makinesinin önümüzdeki aylarda alışveriş merkezleri, havalimanları, Akbank Kredi Ekspres Şubeleri ve Akbank'ın iş ortaklarının mağazaları gibi noktalarda yer alması planlanıyor.

Kredi Makinesinin tanıtımı için CeBIT Bilişim Eurasia Fuarında düzenlenen basın toplantısında konuşan Akbank Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Binbaşgil, Kredi Makinesinin Türkiye'de ve dünyada bir ilk olduğunu, yüzde 100 Türk beyin gücü ve 1,5 yıllık ekip çalışmasının ürünü olarak ortaya çıktığını söyledi.

Binbaşgil, makinenin gerek yazılım gerek donanım olarak İstanbul Teknik Üniversitesinin teknokenti Arı'da üretildiğini kaydetti.

Kredi Makinesinin tamamen self-servis hizmet verdiğini ifade eden Binbaşgil, ?Akbank olarak bir çok konuda öncü ve lider bankayız. Mümkün olduğunca bankacılığı özgür hale getirmeyi hedefliyoruz. Akbank bugün dünyada olabilecek en üst düzeyde teknolojiyi kullanan bir banka? dedi.

?TÜRKİYE'DE EN FAZLA KREDİYE VEREN AKBANK, 36 MİLYAR YTL KREDİ HACMİNE

ULAŞTI?-

Binbaşgil, Türkiye'de bugün en fazla kredi veren banka olan Akbank'ın Haziran sonu itibariyle 36 milyar YTL kredi hacmine ulaştığını bildirdi.

Türk tüketicisinin şube dışı kanallara artık alıştığını belirten Binbaşgil, para çekme işlemlerinin yüzde 90'ının ATM'lerden, para yatırma işlemlerinin yüzde 50'sinin BTM'lerden gerçekleştiğini, ayrıca son 1,5 yıldır geliştirdikleri CepKredi, WebKredi ve smsKredi gibi alternatif dağıtım kanallarının da tüketiciler tarafından benimsendiğini, bugün 100 kredi başvurusundan 68'inin bu kanallardan geldiğini kaydetti.

Binbaşgil, ?Şube dışı kanallardan 1,7 milyon başvuru aldık, 900 milyon YTL kredi kullandırdık. Bu orta çaplı bir banka anlamına geliyor? diye konuştu.

KREDİ MAKİNESİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Kredi makinesinde her tür krediyi almanın mümkün olduğunu, konut ve taşıt kredilerinin ön onayının alınabildiğini, ancak başka hiç bir yere gitmeden paraya ulaşılabildiği için önceliği ihtiyaç kredilerine verdiklerini söyleyen Binbaşgil, kredi makinesinin nasıl çalıştığına ilişkin olarak da şunları kaydetti:

?Başvuru bilgileri ve alınmak istenen kredi miktarı, Kredi Makinesinin üzerindeki klavye veya telefon ahizesi yardımıyla giriliyor. Her bir işlem adımında ekrandaki Müşteri İlişkileri Yetkilisi (MİY), başvuru sahibini yönlendiriyor.

Kredi makinesi fotoğraf çekiyor, kimliğin görüntüsünü kaydediyor. İmza paneli vasıtasıyla imza alıyor, kredi değerlendirmesini yapıyor. Başvuru uygun bulunduğunda SMS ile bilgilendiriyor. Bireysel kredi sözleşmesi Kredi Makinesinde başlıyor, imzalandıktan sonra tekrar Kredi Makinesine veriliyor. Kredi Makinesinde ?Tüketici Kredisi Kartı? alınıp, kredi istenen Akbank ATM ya da BTM'sinden çekilebiliyor. Bu dünyanın ilk self servis kredi makinesi.?

Binbaşgil, Akbank müşterisi olsun veya olmasın herkesin bu makineden kredi alabileceğini, halkın çok kolay adapte olacağını düşündüklerini söyledi.

Axess veya Wings sahibi olmak isteyenlerin de şubeye uğramadan kart başvurusunda bulunabildiğini ifade eden Binbaşgil, başvuru onaylandıktan sonra kişinin SMS ile bilgilendirildiğini ve kredi kartının adrese teslim edildiğini, kredi kartına daha kısa sürede sahip olmak isteyenlerin ise anında kart basım hizmeti veren Akbank şubelerinden birine giderek kartını alabildiğini anlattı.

?KREDİ MAKİNESİNDE İLK UYGULAMA CEBIT FUARINDA BAŞLADI?

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Binbaşgil, Kredi Makinesinin bütçesine ilişkin bir soru üzerine, bir bankanın sıfırdan bu işi yapamayacağını, büyük bir yatırımın ardından gelen bir ürün olduğunu, Akbank'ın en son teknolojilere ulaşmak için 2001 yılında bu yana her sene 50 milyon dolar bütçe ayırdığını söyledi.

Hakan Binbaşgil, ?Başkaları bu makineyi isterse verecek misiniz?? sorusuna da ?Başkalarına şu an için vermeyi düşünmüyoruz? yanıtını verdi.

Kredi limitinin ilk etapta 10 bin YTL ile sınırlı olduğunu, zaman içinde limitin artabileceğini ifade eden Binbaşgil, ?Şu anda 10 makinemiz var. 10 makineyi yıl sonuna kadar değişik lokasyonlarda kullanmak istiyoruz. Belli bir noktaya gelince 100'lü rakamları konuşabiliriz? diye konuştu.

Binbaşgil, Kredi Makinesinin ilk uygulamasına CeBIT fuarındaki Akbank standında başladıklarını, buradan kredi almanın mümkün olacağını belirtti.

Binbaşgil, Kredi Makinesinin İstanbul'dan sonra ATM felsefesinde olduğu gibi Türkiye'nin her yerinde olacağını belirtti.

?İŞLEMLER 1-2 SAAT İÇİNDE BİTİYOR?

Binbaşgil, Kredi Makinesinden kredi alma süresi ile ilgili olarak da kredi başvurusundan parayı almaya kadar bütün işlemlerin 1-2 saat içinde bittiğini, elektronik imzanın yaygınlaşması ile birlikte bu 1-2 saatlik işlemin 10 dakika içinde tamamlanabileceğini kaydetti.

Hakan Binbaşgil, ?Kredi Makinesinin aşağı yukarı bir Akbank şubesi kadar işlem yapacağını öngörüyoruz. 10 şube açmış gibi düşünüyoruz. Bir Kredi Makinesi eşittir bir şube? dedi.

Bir gazetecinin ?Bankaların sendikasyon maliyetleri artabilir deniyor. Akbank'ın bu konuda bir hazırlığı var mı?? şeklindeki sorusu üzerinde de Binbaşgil, ?Yurt içinde ekonomik alanda önemli şeyler yapıldı, stabilite var, işler iyi gidiyor. Dünyada da işlerin iyi gitmesi lazım. Türkiye ile ilgili yurt dışında çok olumlu hava var. Böyle bir şey söz konusu değil. Türkiye'ye ciddi rağbet var, risk açısından da uygun bir noktada. Dünyada çok farklılık olmazsa zaman içinde risk primleri düşebilir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber