Adliyelerde duruşmalar erteleniyor, mahkemeler kapatılıyor

Adliyelerde koronavirüs tedbirleri kapsamında duruşmalar erteleniyor.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Mart 2020 18:37, Son Güncelleme : 16 Mart 2020 18:38

-Duruşmalara "koronavirüs" arası

Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur'da merkez ve mülhakat adliyelerinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı tedbirler kapsamında, "tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalar ile ivedi sayılacak diğer hususlar" haricinde duruşma ve keşiflerin yapılmasına ara verildi.

Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK), koronavirüse ilişkin tedbirler kapsamında, tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalarla ivedi sayılacak diğer hususlar haricinde duruşma ve keşiflerin ertelenmesinin mahkemelerce değerlendirilmesi konusunda gönderdiği yazı kapsamında Antalya Adalet Komisyonu Başkalığı tüm mahkemelere yazı gönderdi.

Yazıda, "Bakanlığımızca yapılan değerlendirmede, Antalya merkez ve mülhakat adliyelerinde 16 Mart Pazartesi gününden itibaren 2 hafta içerisinde olacak duruşmaların tutulacak matbu bir tutanakla ertelenerek, yeni duruşma gün ve saatlerinin taraflara tebliğ edilmesi, tutuklu işlerin SEGBİS uygulamasıyla yapılmasına, ivedi işlerin soruna mahal verilmeksizin yerine getirilmesi hususunun hakimlerimizce değerlendirilmesine karar verilmiştir." görüşlerine yer verildi.

Isparta, Burdur ve Muğla merkez ve tüm ilçelerinde de duruşmaların ve keşiflerin tutuklu dosyalar ve acil işler dışında 30 Mart'a kadar ertelendiği bildirildi.

Bu arada, Antalya Adliyesi ve Bölge Adliye Mahkemesinde koronavirüs tedbirleri çerçevesinde duruşma salonları, kalem, arşiv, asansör ve bütün binada dezenfeksiyon çalışmaları yapıldı.

Adliye girişlerinde özellikle yabancı uyruklu kişilerin ateş ölçümü yapılıyor.

Yüksek ateşe rastlananlar, sağlık kurumlarına yönlendiriliyor. Adliyeye gelen vatandaşların, bina içine alınmadan dezenfekte edilen ön bürolardan işlemleri tamamlanıyor.

-Çankırı'da duruşmalara Kovid-19 ertelemesi

Çankırı'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı tedbirler kapsamında bazı duruşmalar ertelendi.

Çankırı Barosu Başkanı Erkan Köroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSK) virüs nedeniyle alınacak tedbirlere ilişkin tavsiye niteliğinde kararlar alındığını hatırlattı.

Çankırı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri Adalet Komisyonluğunca HSK tavsiye kararı ve virüsün risk seviyesinin dikkate alındığını belirten Köroğlu, şunları kaydetti:

"Tutuklu duruşmalar ve yasada belirtilen öncelikli işler dışında, tüm ilk derece yargılama duruşmaları (Hukuk-Ceza) 31 Mart 2020 tarihine kadar ertelenmiştir. Küresel bir salgına neden olan virüsün yüksek bulaşıcılığı ve tedaviye yönelik ilaçlarının henüz bulunamamış olması dikkate alındığında söz konusu ertelemeler, kamu sağlığımız açısından yerinde kararlardır. Ertelemeye konu iki haftalık süreç içinde istisnalar dışında taraf olduğu duruşmaları bulunan vatandaşlarımızın kendi ve kamu sağlığı açısından adliyelere gelmemesi kamuoyunun bilgisine sunulur."

-Kars adliyesinde korona virüs önlemi

Kars'ta Kovid-19 tedbirleri kapsamında duruşmalar ertelendi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK), korona virüse karşı alınacak tedbirler kapsamında başsavcılıklara gönderdiği yazı doğrultusunda Kars Adalet Sarayı'ndaki bazı mahkemelerin duruşmaları 4 hafta süreyle ertelendi.

Yeni tip korana virüse (Kovid-19) ilişkin tedbirler kapsamında, "acil" sayılacak hususlar haricinde duruşma ve keşiflerin ertelenmesinin mahkemelerce değerlendirilmesine ilişkin cumhuriyet başsavcılıklarına, adalet komisyonu başkanlıklarına, bölge idare mahkemelerine ve bölge adliyelerine yazı göndermişti. Yazı kapsamında Kars'ta Adalet Sarayı'ndaki bazı mahkemelerin duruşmalarının da 4 hafta süreyle ertelendiği öğrenildi.

Erzurum, Ardahan ve Tunceli'de Kovid-19 tedbirleri kapsamında duruşmalar ertelendi

Erzurum, Ardahan ve Tunceli'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında duruşmalar ertelendi.

Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt genelindeki Kovid-19 tedbirleri çerçevesinde Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) aldığı tavsiye kararı üzerine kent genelindeki tüm mahkemelerin duruşmalarının bugünden itibaren 4 hafta süreyle ertelenmesinin kararlaştırıldığını kaydetti.

Acil ve özel durumların görülmesine ise devam edileceği anlatan Kesgin, "Bu alanda bize düşen tedbirler de titizlikle sürüyor. Duruşmalar il merkezi ve ilçeler dahil 4 hafta ertelendi." bilgisini paylaştı.

- Tunceli

Tunceli'de Kovid-19 önlemleri kapsamında tutukluların, bu hallerine ilişkin mahkemelerce yapılan değerlendirilmeler ve acil durumlar dışında il genelindeki tüm duruşmalar, 2 hafta süreyle ertelendi.

Ayrıca dava konusu olan tarafların, mağduriyet yaşamaması için ilgili mahkemelerin kalemleri tarafından bilgilendirilmeye başlandığı öğrenildi.

- Erzurum

Erzurum'da da Kovid-19 tedbirleri çerçevesinde adliyelerde acil durumlar hariç, il genelindeki tüm duruşmaların 3 hafta süreyle ertelenmesi kararlaştırıldı.

Kentte tutukluların durumunun mahkemelerce değerlendirilmesinin ise sesli ve görüntülü bilişim sistemi üzerinden yapılacağı belirtildi.

-Karabük'te davalara krona virüs ertelemesi

İlk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıka ve 140'tan fazla ülkeye yayılan yeni tip krona virüs (Kovid-19) nedeniyle Karabük Adliyesinde davalar ertelendi.

Karabük Baro Başkanı Rıdvan Erdoğan, yaptığı açıklamada, acil işler hariç diğer duruşmaların 16-28 Mart tarihleri arasında ertelendiğini belirtti.

Erdoğan, "Krona virüs (Kovid-19) olarak bilinen solunum yolu bulaşıcı hastalığının Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel risk seviyesinin 02.03.2020 tarihinde 'çok yüksek' risk olarak kabul edilmiş olması, genel güvenlik ve toplum sağlığı gerekçesi ile Karabük Adliyesinde 16-28 Mart 2020 tarihleri arasında yapılacak olan tutuklu dosyalarla ivedi işler hariç olmak üzere, tüm mahkemelerdeki keşif ve duruşmalar ilgili mahkeme hakimlerinin takdiri ile ertelenmiş olup, yeni duruşma ve keşif günleri ilgililerine bildirilecektir" dedi.

-Ağrı'da Kovid-19 tedbirleri kapsamında duruşmalar 2 hafta ertelendi

Ağrı'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında il genelindeki tüm duruşmalar 2 hafta süreyle ertelendi.

Alınan bilgiye göre, yurt genelindeki Kovid-19 tedbirleri çerçevesinde Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) aldığı tavsiye kararı üzerine kent genelindeki tüm mahkemelerin duruşmalarının iki hafta süreyle ertelenmesi kararlaştırıldı.

Bunun dışındaki acil ve ivedi işlerin görülmesine ise devam edileceği belirtilerek, ildeki adliyelerde tüm tedbirlerin en üst seviyede alındığı kaydedildi.

-Bakırköy Adalet Sarayı'ndaki duruşmalar Kovid-19 kapsamında ertelendi

Bakırköy Adalet Sarayında tutuklu ve ivedi dosyalar haricindeki duruşmalar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında ertelendi.

Bakırköy Adalet Sarayında görülen duruşmalara, Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Koronavirüs Bilim Kurulu'nun önerileri ile Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) uyarıları üzerine, Kovid-19 önlemleri kapsamında yeni düzenlemeler getirildi.

Ağır ceza mahkemeleri, ikinci bir karar alınana kadar tutuklu ve ivedi olan işler haricinde duruşma yapılmayacağını, talimat ve tanık dinlenmeyeceğini yazılı olarak kapılarına asarak duyurdu.

Bazı duruşmalar, izleyicisiz olarak yapılırken, keşiflerin erteleneceği ve hastalık tehlikesinin azalması halinde mahkemelerin eski çalışma düzenine döneceği bildirildi.

Öte yandan adliyede görev yapan güvenlik görevlileri ve memurlar maske takarak çalışmalarına devam ediyor.

-Sakarya Adliyesindeki davalar korona virüsü nedeniyle ertelendi

Sakarya Adliyesinde görülen davalar korona virüsü sebebiyle ertelendiği öğrenildi.

Çin'in Vuhan kentinden dünyaya yayılan ve en son ülkemizde de görülen korona virüsüne karşı tedbirler devam ediyor. Kurum ve kuruluşlar tedbirleri en üst seviyeye çıkardı. Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından alınan karar neticesinde Sakarya Adliyesinde korona virüsü sebebiyle ertelendi. Gerekli görülen davalarda sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanacak.

-İstanbul Adliyesinde duruşmalar ertelendi

İstanbul Adalet Sarayı'nda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında, 14 Nisan'a kadar sadece tutuklu sanıkların yargılandığı davaların duruşmaları yapılacak.

Birçok alanda Kovid-19 kapsamında önlemler alınmaya devam ederken, İstanbul Adalet Sarayı'ndaki duruşmalar için de yeni bir düzenleme yapıldı.

Alınan karar doğrultusunda, 14 Nisan'a kadar sadece tutuklu sanıkların yargılandığı davalar görülecek ve acil duruşmalar yapılacak.

Bu tarihe kadar olan duruşmalara ilişkin verilecek yeni tarihler ve ara kararlar taraflara tebliğ edilecek.

Ayrıca, tutuklu şüpheli ve sanıkların, adliyeye getirilmeden, cezaevinden SEGBİS aracılığıyla mahkeme salonuna bağlanacağı öğrenildi.

-Gaziantep Adliyesinde bazı duruşmalara "koronavirüs" ertelemesi

Gaziantep Adliyesindeki bazı duruşmalar, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı tedbirler kapsamında ertelendi.

Gaziantep Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Alçık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkemelerin, Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK), Kovid-19'a ilişkin tedbirler kapsamında gönderdiği yazı doğrultusunda kararlar aldıklarını söyledi.

Komisyon olarak genel bir karar alınmadığını belirten Alçık, her mahkemenin HSK'nin tavsiyesi doğrultusunda, kendi dosyaları kapsamında yaptıkları incelemenin ardından gerekli tedbiri aldıklarını kaydetti.

Bu arada, Gaziantep Adliyesinde bazı duruşmalar iki haftadan az olmamak üzere ertelendi.

-Bolu'da mahkemeler 2 hafta süreyle kapatıldı

Bolu Adliyesi, korona virüsü salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında bugünden itibaren 2 hafta süreyle duruşmalara kapatıldı.

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Bolu Adliyesinde görülecek olan duruşmalar ertelendi. Acil durumlar dışında faaliyet göstermeyecek olan mahkemeler, 16 Mart tarihi itibariyle duruşmalara kapatıldı. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, "Bolu merkez ve mülhakat adliyelerinde 16-27 Mart 2020 tarihleri arasındaki duruşma, keşif, talimatlar ve benzeri adli faaliyetlerin (tutuklu ve ivedi işler hariç) yaşanacak gelişmeler doğrultusunda yeniden değerlendirmek üzere ertelenmesi yönünde karar alınmıştır" denildi.

-Adana'da duruşmalara Kovid-19 ertelemesi

Adana'da bazı mahkemeler, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı tedbirler kapsamında tutuksuz sanıklı davaların duruşmalarını erteledi.

Adana Adliyesinde mahkemeler, Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri ile Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) uyarıları üzerine Kovid-19 önlemleri kapsamında duruşmalar için yeni düzenlemeler yaptı.

Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Mart'a kadar tutuklu sanıkların olduğu duruşmaların haricindeki duruşmaların ertelenmesine karar verdi.

Adana 8. Asliye Ceza Mahkemesi de 6 Nisan'a kadar duruşmaların ertelendiğini duyurdu. Adana 6. İş Mahkemesi hakimi de duruşmaları 27 Mart'a kadar erteledi.

Erteleme kararları duruşma salonlarının kapılarına asıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber