Bütçe bağlanamadı ek tedbir gündemde

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 04 Ekim 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekren (ortada) YPK toplantısından sonra Unakıtan ve Şimşek'le birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Maliye Bakanlığı'nın gelirlerdeki eksik nedeniyle bağlamakta zorlandığı 2008 bütçesi, Yüksek Planlama Kurulu'nda da netleştirilemedi. YPK, hafta başında ikinci kez toplanarak, gelir artırıcı ve gider azaltıcı tedbirlerle birlikte bütçeyi karara bağlayacak. YPK toplantısından sonra açıklama yapan Devlet Bakanı Nazım Ekren, 2007 için de ek tedbirlerin gündemde olduğunu açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen YPK toplantısı yaklaşık iki saat sürdü. Başbakanlık'taki toplantıya Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan katıldı.

YPK hafta başında ikinci kez toplanacak

Toplantı sonrası açıklama yapan Ekren, bütçe ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı'nın ilk verilerini sunduğunu, hafta başında ikinci bir YPK toplantısıyla çalışmayı netleştireceklerini söyledi. Ekren, bir soru üzerine 2007'ye ilişkin hedeflerde herhangi bir sapma olup olmayacağının, revizyondan sonra 2007 sonu rakamlarına bakılarak tartışılacağını ifade etti. Ekren, ihracat ve kura ilişkin bir soruyu ise "Serbest kur rejimi sürecek" diye yanıtladı.

Bütçe için Orta Vadeli Mali Plan'daki rakamların başlangıç hedefini oluşturduğunu belirten Ekren, "Ama Türkiye'nin büyüme-kalkınma ihtiyacına uygun olarak ne kadar ekleme-çıkarma yapılabilir, önümüzdeki toplantıda tartışacağız" diye konuştu. Ekren, tedbirler konusunda "Sadece 2007 sonu değil. 2008 için gelir artırıcı ve giderleri azaltıcı tedbirleri birlikte düşüneceğiz" dedi.

'Ekonomik faaliyetler tahminleri etkiliyor'

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2007 bütçe hedeflerini değerlendirirken

"Ekonomik faaliyetlerle birlikte bütçe tahminleri de değişebiliyor. Mesela bazı tüketim mallarının satışı azalıyor, bu ÖTV ve KDV'ye yansıyabiliyor. Sene başındaki bütçe açık hedefinin üzerine çıkmayacağız. Altında da bir tahminimiz var" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber