'Zayıflama hayali'nden önce hekime danışın!

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 04 Ekim 2007 18:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Zayıflama hayali sağlığı tehdit ediyor

Bitkiseller de dahil olmak üzere hekim önerisi olmaksızın ilaçlarla zayıflamaya kalkışmak tiroit hastalıkları, böbrek, karaciğer, kalp ve beyinde ciddi sorunlara yol açıyor.

Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, Türkiye'de ilaçların yanlış kullanımının yaygın olduğunu, pek çok insanın komşusundan arkadaşından duyduğu ilaçları kullanılabildiğini söyledi. Buna bağlı olarak da birçok sorun yaşandığını ifade eden Yorulmaz, ?Bazı insanlar diyetle ve egzersizle zaman harcamadan, kısa yoldan en kısa zamanda zayıflama hayaliyle zayıflama ilaçlarına, çoğu zaman hekim tavsiyesi olmaksızın başvuruyorlar. Halbuki ilaç kullanılsa bile beslenme alışkanlığını değiştirmeden, egzersiz yapmadan kalıcı zayıflama mümkün değildir? dedi. Zayıflamak isteyen kişilerin zayıflama ilacı yazması için bazen hekime ısrar ettiğini belirten Yorulmaz, oysaki ilacın tümüyle zararsız, istenilen şekilde kullanılabilecek maddeler olmadığı vurguladı. Doğru kullanılmadığında ilacın da zehir olabildiğini anlatan Faruk Yorulmaz, şunları kaydetti: ?Zayıflamak isteyen herkesin ilaç kullanması da gerekmez. Unutulmamalıdır ki zayıflamak değil, inilen ideal kiloyu korumak önemlidir. Bitkisel olanları da dahil hekim önerisi olmaksızın zayıflama ilaçlarıyla kolay yoldan zayıflamaya kalkışmak bazen tiroit hastalıkları, böbrek, karaciğer, barsak, mide, kalp ve beyinde ciddi sorunlara neden olmaktadır"

HEKİME DANIŞIN

Zayıflama ilaçlarının beyindeki yeme isteğini azaltıp insanın iştahını keserek ve alınan besinlerin kullanımını hızlandırarak enerji harcanmasını artırdığını ifade eden Yorulmaz, bu ilaçların ayrıca vücuda alınan şekerin sindirimini engellediğini ve idrar söktürücü etkiyle vücuttan su atılmasını sağladığını, lifli yapısı nedeniyle tokluk duygusunu artırdığını söyledi. Prof. Yorulmaz, ?ne olursa ilaçlar hekime danışılmadan alınmamalı?dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber