İl Sağlık Müdürlüğü: Çocuğa aşı uygulandı ama kaybettik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ekim 2007 15:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükçekmece'nin Kıraç beldesinde evlerinin önünde oynarken sokak köpeği tarafından ısırılan ve tedavi gördüğü hastanede "kuduz"dan ölen Serkan Karabıçak'ın, aşılama programına alındığı ve kendisine 4 doz kuduz aşısı uygulandığı bildirildi.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 11 Eylülde, daha sonradan kuduz olduğu anlaşılan bir köpek tarafından ısırılan Serhat Karabıçak'ın, aynı gün Büyükçekmece Devlet Hastanesi tarafından aşılama programına alındığı ifade edildi.

Yüzündeki derin yaralar nedeniyle Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil polikliniğine gönderilen Karabıçak'ın, burada plastik cerrahi olmaması sebebiyle İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi plastik cerrahi polikliniğine sevk edildiği belirtilen açıklamada, "Burada yüzündeki ısırık yerleri yaklaştırıcı dikiş şeklinde sütüre edilmiştir. Daha sonra hastaya takipleri sırasında Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kuduz serumu ve aşı takvimi doğrultusunda 4 doz kuduz aşısı uygulanmıştır" denildi.

Açıklamada, 28 Eylülde Karabıçak'ın şikayetlerinin başlaması üzerine Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil polikliniğine başvurulduğu, kuduz ön tanısıyla çocuk servisi yoğun bakıma yatırıldığı, ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen 2 Ekimde hastanın kaybedildiği bildirildi.

ALINAN TEDBİRLER

Bölgede yakın tarihteki şüpheli ısırık vakalarının izlendiği ifade edilen açıklamada, olayın olduğu mahallede oturan ve kuduz tespit edilen hayvanla temasından şüphelenilen kişilerin Büyükçekmece Devlet Hastanesinde aşı programına alındığı kaydedildi.

Açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Kıraç beldesinde Tarım İlçe Müdürlüğünce yapılan çalışmalarda, ölen köpeğin Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde incelemesinde, kuduz müspet bulunmasının ardından İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından idari ve fenni tedbirler alınarak, belediye ile işbirliği içerisinde hastalıkla mücadeleye başlanmıştır, bölgede hayvan karantinası başlatılmıştır. Bölgede kuduz hastalığı ile mücadele Büyükçekmece Kaymakamlığı, İlçe Sağlık Grup Başkanlığı, Büyükçekmece İlçe Tarım Müdürlüğü ve Kıraç Belediyesi ile işbirliği içinde yürütülmektedir."

KUDUZ NEDİR

Açıklamada, "Kuduz" hastalığına ilişkin bilgilere de yer verildi.

Kuduz hastalığının yüksek öldürücülüğü olan "akut viral ensefalomyelitle" seyreden bir virüs hastalığı olduğu kaydedilen açıklamada, şüpheli ısırık veya temas vakalarından sonra hastalığın ortaya çıkma süresinin birkaç günden aylara kadar uzayabildiği belirtildi.

Açıklamada, hastalığın çıkış süresi ve şiddetinde, "yaranın büyüklüğü ve derinliği, ısırılan bölgenin beyne olan uzaklığı, ısırılan bölgedeki sinir dokusunun yoğunluğu ve ısırılma sırasında bulaşan virüs yoğunluğunun etkili olduğu" ifade edilerek, özellikle baş-boyun bölgesi yaralanmalarında hastalığın tüm uygulamalara rağmen çok hızlı seyredebildiği vurgulandı.

"Şüpheli temaslardan sonra ilk yapılması gereken, yaranın bol sabunlu suyla temizlenmesidir" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Daha sonra mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Şüpheli vakalardan sonra ısıran hayvan izlenebiliyorsa 10 gün boyunca gözetim altında tutulmalı, bu sırada ısırılan kişiye koruyucu aşı programı başlatılmalıdır. Hayvanın ölmesi durumunda aşı programı tamamlanır.

Kuduz tespit edilen bölgelerde hayvanlara yönelik karantina işlemleri uygulanmakta olup, insanlara yönelik bir karantina uygulaması yoktur.

İlimizde kuduz mücadele programı kapsamında enfeksiyon hastalıkları uzmanı bulunan 14 hastane, aşılama ve tedavi merkezi olarak belirlenmiştir." Bu arada, ilde kuduz aşısı sıkıntısı bulunmadığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber