Diyanet'ten 4/B Genelgesi

Diyanet İşleri Başkanlığı 2007 yılı içerisinde 4/B'li personel istihdam etmeye başladı. Başkanlık, bugün yayımladığı genelgeyle, 4/B'li personeli, bazı konularda rahatlattı. Diyanet İşleri Başkanlığının ayımladığı genelgeye göre, sözleşmeli personel kurum içinde olmak şartıyla eş veya sağlık durum özürlerinden dolayı iller arası tayin isteyebilecek ve il içi yer değişikliği talebinde bulunabilecektir. Askere giden personel de askerlik dönüşünde boş poizsyon olması halinde yeniden işe başlayabilecektir. Usul ve Esasların tam metni için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Ekim 2007 17:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
BAŞBAKANLIK
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

Sayı :
Konu:Başkanlığımızca Yerleştirilen Sözleşmeli Personele İlişkin Usul Ve Esaslar

05.10.2007

???.................... VALİLİĞİNE
İl Müftülüğü

Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatında bulunan Kur'an kursu, cami ve mescitlerdeki Kur'an kursu öğreticisi ve din görevlisi ihtiyacının karşılanması amacıyla 04/04/2007 tarihli ve 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 4 üncü maddesi ile değişik 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) bendinin üçüncü fıkrası ve 6.6.1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar çerçevesinde sözleşmeli pozisyonda Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve diğer unvanlarda personel istihdam edilebilmektedir.

Bu cümleden olarak Başkanlığımızca yerleştirilen sözleşmeli personele ilişkin usul ve esaslar aşağıda gösterilmiştir.

A- YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

1) a) İl kontenjanlarına göre sözleşmeli Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve diğer unvanlara Başkanlıkça bilgisayar ortamında merkezi yerleştirme yapılacaktır.

b) Yerleştirme işlemleri, yerleştirme komisyonunun gözetiminde öğrenim durumu, geçerli olan KPSS (B) grubu puan sırası esas alınarak yapılacaktır.

c) Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen usullerden biriyle yerleştirmeleri yapılan sözleşmeli adayların yerleştirildiği ildeki yer tespitleri il müftülüklerince yapılacaktır.

2) İlk defa sözleşmeli personel yerleştirmelerinde eş, öğrenim (bir yerde öğrenci olması), sağlık durumu ve diğer hususlar göz önüne alınmayacaktır.

3) Sözleşmeli personel kanuni mazeretleri (eş durumu, sağlık durumu ve can güvenliği) sebebiyle bulunduğu yerde bir yılını doldurmak şartıyla (sözleşme yılı sonuna iki ay kala) başka bir ilde görev alma talebinde bulunabilecektir.

4) Sözleşmeli personel iken askerlik sebebiyle görevinden ayrılanlar, terhislerini müteakip 30 gün içerisinde ayrıldıkları müftülüğe müracaat etmeleri halinde, müracaat ettikleri yerde boş pozisyon varsa, sözleşmeli personel olarak yerleştirilecektir.

B-SÖZLEŞME İMZALAYACAK OLANLAR

1- Başkanlık, sözleşmeli personel olarak alınacaklar için istihdam edilecek unvan ve hizmetin gerektirdiği özel koşullar ile ilave belgeleri belirleyecektir.

2- Sözleşmeli personel pozisyonunun vize edilmemesi nedeniyle kapatılması veya çeşitli sebeplerle sözleşmeli personel istihdamından vazgeçilmesi (öğrenci mevcudunun sınıf açılma sayısı altına düşmesi veya sel, deprem vb. sebeplerle görev yerinin hizmete kapatılması) sebebiyle sözleşmesi feshedilenler hariç olmak üzere isteğe bağlı sözleşmesi feshedilenler ile sözleşmesini feshedenler, 1 yıl geçmedikçe yeniden sözleşmeli personel olarak istihdam edilmeyecektir.

3- Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar sözleşmeli personel olarak istihdam edilmeyecektir.

4- Merkez Komisyonu kararına göre yerleştirilenlerin, sözleşme yapmak üzere başvurdukları tarih itibariyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartlar ile Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde atanacağı kadrolar için aranan niteliklere sahip olmaları şarttır. Bu şartlara haiz olmayanlarla sözleşme imzalanmayacaktır.

5- Sözleşmeli personel pozisyonlarına yerleştirileceklerden aşağıdaki belgeler istenir:

a) KPSS Sonuç belgesi,

b)Yeterlik Belgesinin aslı (İmam-Hatipler için İmam-Hatiplik Yeterlik Belgesi, Kur'an Kursu Öğreticiliği için Stajyer Kur'an Kursu Öğreticiliği Yeterlik Belgesi),

c) Başvuru tarihi itibariyle en fazla 3 ay önce Cumhuriyet Savcılığından alınmış sabıka kaydı,

d) Erkek adaylar için askerlik şubelerinden alınacak askerlik durumlarını gösteren belge (terhis veya tecil belgesi),

e) Sağlık raporu (Sağlık Ocağı veya Hükümet Tabipliğinden alınan rapor. Askerliğe elverişli olmayan veya muaf olanların ise imam-hatiplik yapabileceğine dair tam teşekküllü Devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu),

f) Öğrenim Belgesi (Yurtdışından alınan öğrenim diploması ile YÖK'ten alınacak denklik belgesi, diploma veya öğrenim belgesinin tasdikli sureti),

g) Mal Bildirim Beyannamesi (Doldurularak kapalı zarf içinde teslim edilecektir),

ğ) Hizmet belgesi (T.C. Emekli sandığı, SSK, Bağkur hizmeti varsa),

ı) T.C. Kimlik numarasına havi nüfus cüzdanı onaylı örneği (18 yaşından küçükler için 657 sayılı Kanunun değişik 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrası gereğince kaza-i rüşt kararı veya onaylı örneği),

i) İkametgah ilmühaberi,

j) Fotoğraf (6 adet),

k) Hafızlık Belgesi (varsa),

l) İmam-Hatip Lisesinden sonra İlahiyat Fakültesi, İlahiyat Önlisans veya diğer lisans ve diğer önlisans mezunlarının İmam-Hatip Lisesi diplomasının tasdikli sureti.

C-SÖZLEŞMELİ PERSONELİN YER DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİ

1- Bu kapsamda görev alan sözleşmeli personelin kanuni mazeretleri dışında çeşitli mazeretleri nedeniyle yer değiştirme istekleri dikkate alınmayacaktır. Sözleşme imzalayanlardan eş ve sağlık mazeretleri olanlar bu mazeretleri nedeniyle bir başka il'de görev yapmak istemeleri halinde Ağustos-Eylül ayları ile sınırlı olmak üzere bulundukları illerdeki sözleşmelerinin feshini talep edebileceklerdir.

2- Bu mazeretlerine dayalı olarak sözleşmesini kendi istekleriyle feshedenler, görev yapmak istedikleri il/ilçede boş pozisyon bulunmaması durumunda bunlarla yeniden sözleşme yapılmayacaktır.

3- Hizmet gereği olarak il müftülükleri, ilçeler arasındaki koordinasyonu sağladıktan sonra il kontenjanının % 10'unu aşmayacak şekilde il içerisinde yer değiştirme yapabilecektir.

Konuyu örneklendirmek gerekirse;

Örnek 1- Kars ilinde görevli sözleşmeli personelin eşinin Eskişehir ilinde memur olarak görevli olması nedeniyle bu sözleşmeli personel Ağustos-Eylül ayları içinde söz konusu mazeretine dayalı olarak hizmet sözleşmesinin feshini isteyebilecektir. Kurumlarınca sözleşmesinin feshi uygun görülenler sözleşmesi feshedilmeden önce Başkanlığımıza bildirilecektir.

Başkanlığımızca iller arası koordinasyon sağlandıktan sonra Kars ilindeki sözleşmesi kendi isteği üzerine feshedilen sözleşmeli personelle Eskişehir ilinde ihtiyaç duyulan boş sözleşmeli pozisyonu için karşılıklı sözleşme imzalanacaktır.

Örnek 2- Kayseri ilinde görevli bir sözleşmeli personel, kendisi, eşi veya çocuklarından birinin hastalığı nedeniyle sağlık kurulu raporunu ibraz etmesi halinde başka ilde çalışma isteğinde bulunabilecektir. Bu personel Ağustos-Eylül ayları içinde hizmet sözleşmesinin bu mazeretine dayalı olarak feshini isteyebilecektir. müftülüklerce sözleşmesinin feshi uygun görülenler sözleşmesi feshedilmeden önce Başkanlığımıza bildirilecektir.

Yine bu mazeret grubunda da iller arası koordinasyon Başkanlığımızca sağlandıktan sonra sözleşmeli personelin görev almak istediği ilde ihtiyaç duyulan boş sözleşmeli personel pozisyonu bulunması durumunda ilgilinin görev yaptığı ildeki sözleşmesi kendi isteği üzerine feshedilerek görev almak istediği ilde ihtiyaç duyulan boş sözleşmeli personel pozisyonu için karşılıklı sözleşme imzalanacaktır.

Örnek 3- Mazeret grubunda il içerisindeki yer değiştirme işlemleri, ilçeler arası koordinasyon il müftülüğünce sağlandıktan sonra sözleşmeli personelin görev almak istediği ilçede ihtiyaç duyulan boş sözleşmeli personel pozisyonu bulunması durumunda ilgilinin görev yaptığı ilçedeki sözleşmesi kendi isteği üzerine feshedilerek görev almak istediği ilçede ihtiyaç duyulan boş sözleşmeli personel pozisyonu için karşılıklı sözleşme imzalanacaktır.

Bu durumlarda yer değişikliği yapılsın yapılmasın sözleşmeli boş kontenjanların belirlenmesine esas olmak üzere mutlaka ilgili müftülüklerce Başkanlığımıza bilgi verilecektir.

3-Başkanlığımızda asli kadroda görev yapan ve bu mazerete binaen yer değiştirme talebinde bulunan personelde aranan şartlar ve istenen belgeler eş ve sağlık durumu sebebiyle başka bir ilde görev yapmak isteyen sözleşmeli personelden de istenecektir.

4- Yer değiştirmelerde eş ve sağlık durumu sebepleri dışında herhangi bir mazeret dikkate alınmayacaktır.

5- Eşinin bulunduğu il dışındaki diğer iller için iller arası nakil yapılması söz konusu olamayacağından, eşinin bulunduğu il'e daha yakın illerde görev yapmak isteyenlerin talepleri dikkate alınmayacaktır.

6- Aynı ilde bulunan, boş sözleşmeli kontenjanlarına, kontenjandan fazla eş ve sağlık mazereti sebebiyle başvuruda bulunan Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve diğer unvanlarda personel bulunması durumunda; öncelik hizmet yılı fazla olana verilecek, eşitlik halinde ise kura çekimi yapılacaktır.

Ç-İLAN VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

1- Unvanlar itibariyle illere dağılımı yapılmış sözleşmeli personel pozisyonları ile yerleşme için başvuru yapılacak yer ve zaman Başkanlık tarafından ilan edilecektir.

2-Yerleştirmeye başvuracaklar, Başkanlığın ilan ettiği unvanlar itibariyle illere dağılımı yapılmış sözleşmeli pozisyonları arasından ?en çok? 5 il tercih edebileceklerdir.

3- Adaylar, KPSS (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle tercih ettikleri il sırasına göre yerleştirilir. Yerleştirme işlemlerinde diğer koşullar saklı kalmak kaydıyla, yerleştirmenin yapıldığı tarihte, aynı adaya ait geçerlilik süresi bitmeyen KPSS sınavından alınan en yüksek puan dikkate alınır. Aynı puanı alan birden fazla aday varsa bunlardan diploma tarihi itibariyle önce mezun olmuş olana, bunun da aynı olması halinde yaşı büyük olana öncelik tanınacaktır.

4-Yerleştirme başvurularında adayların beyanları esas alınacaktır. Sonradan yanlış beyanda bulundukları anlaşılanlar hakkında kanuni işlem yapılacaktır.

5-Yerleştirmeler, Başkanlıkça bilgisayar ortamında yapılarak ilan edilecektir.

6- Bilgisayar ortamında Başkanlıkça yerleştirmesi yapılanlar, (ilanda belirtilen) gerekli belgelerle birlikte yerleştirildikleri il müftülüklerine müracaat edeceklerdir.

7- Bilgisayar ortamında yerleştirmesi yapılan ve http://www.diyanet.gov.tr internet adresinde ilan edilen listeler 7201 sayılı Tebligat Kanunu'na göre tebliğ edilmiş sayılır.

D-YERLEŞTİRMEYE ENGEL DURUMLAR

1-Sözleşme için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde teslim etmeyen adayların sözleşmeleri yapılmayacaktır.

2-Yerleştirme sonucunda sözleşme imzaladığı halde görevine devam etmeyen veya belirli bir süre görev yapıp da ayrılanlarla ayrıldıkları tarihten itibaren 1 yıl geçmeden yeni bir sözleşme yapılmayacaktır.

3- Yanlış, yanıltıcı veya yalan beyanda bulunanlar veya tutarsızlık bulunan bilgi ve belgeler sebebiyle yerleştirilmesi yapılmayan veya daha alt tercihlere yerleştirilen adaylar, bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyeceklerdir.

4-Sözleşmeli personel olarak atanabilmek için öngörülen şartlardan herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanlar sözleşme yapılmış olsa bile sözleşmeleri feshedilerek yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedeceklerdir.

5- Sözleşmeli personel olarak illere yerleştirilen adayların adreslerine, 7201 sayılı Tebligat Kanunu'na göre il müftülüklerince tebligat yapılanların, tebliğ tarihinden itibaren yasal 15 günlük süre içerisinde (istenen belgelerle birlikte) göreve başlamak üzere müracaatları sağlanacaktır. Geçerli bir mazereti olmaksızın 15 günlük süre içerisinde göreve başlamayanlar ile sözleşme imzalanmayacaktır.

6- Sözleşmeli personel iken, KPSS sonucuna göre kadrolu bir göreve atananlar, bulundukları il/ilçe müftülüklerine dilekçe ile müracaat ederek sözleşmelerinin feshini talep edeceklerdir. Bu durumda olanların sözleşmeleri mülki amirden alınacak onayla feshedilecektir. Bunların kadrolu olarak atandığı görevine başlayacağı tarihten en az bir gün önce SSK Müdürlüğüne İş Çıkış Bildirgesi verilmesi sağlanacak ve ilgiliye de tebliğ edilecektir.

E-DİĞER HUSUSLAR

1- Sözleşmeli personele sürekli görev yolluğu ödenmeyecektir.

2-Sözleşmeli personelin ücret ödemeleri her ayın 15'inde peşin olarak yapılacaktır. Bunlardan ayın 15'inden önce göreve başlayanlara, göreve başladıkları tarih ile ayın 15 i arasındaki ücretleri ilk alacakları sözleşme ayına ait ücretleri ile birlikte kıst olarak ödenecektir.

3-Ay sonundan önce görevden ayrılan sözleşmeli personelden çalışmadığı günlere ait ücret istirdat edilecektir.

4- Sözleşme süreleri Bütçe Yılı ile sınırlıdır. Bu sebeple, hizmet sözleşmelerinin süresi 31 ARALIK'ta sona erecektir. Sözleşmesi sona erenler ile takip eden yıl için de genel mevzuat uyarınca yeni sözleşme imzalanacaktır.

5-Sözleşmeli personelin özlük ve diğer mali hakları hizmet sözleşmelerinde ve II sayılı cetvelde belirtilmiştir. Sözleşmeli personel uygulamasının ilk defa yapılıyor olması nedeniyle hizmet sözleşmesinde yer verilmeyen hususlarda veya herhangi bir konuda tereddüde düşülmesi durumunda, gecikmeye meydan verilmeden Başkanlığımızdan alınacak görüş doğrultusunda işlem yapılacaktır.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Ekler:
1-Hizmet Sözleşmesi (2 adet)
2-II Sayılı cetvel

Dağıtım :

Valiliklere (İl Müftülükleri)

Prof.Dr. ALİ BARDAKOĞLU

Diyanet İşleri Başkanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber