Eş onayı olmadan konut satılamayacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Ekim 2007 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

YARGITAY, eşi ve çocuklarıyla birlikte oturduğu konutu karısının onayı olmadan satan kocayı haksız buldu; tapu tescil işleminin iptaline karar verdi. Evin kocanın adına kayıtlı olmasının, ?tek başına hukuki işlem özgürlüğü? anlamına gelmeyeceğine dikkat çeken Yargıtay, ?Diğer eşin onayı olmadan aile konutunun satışı yapılamaz. Bu şartın amacı, ailenin ve aile konutunun korunmasıdır? dedi.

KİRAYI DA KAPSAYACAK

Yargıtay'ın emsal teşkil edecek kararı, yeni Medeni Kanun'un yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2002 tarihinden önce edinilmiş aile konutları için de geçerli olacak. Kural sadece satış işlemlerini değil, kira sözleşmelerini de kapsayacak. Eşlerden biri diğer eşin onayı olmadan aile konutu olarak kullanılan evin kira sözleşmesini feshedemeyecek.

Bu kanun için istifayı göze aldım

YENİ Medeni Kanun'un mimarı eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, 2002'de yürürlüğe giren düzenlemeyle hem kadın erkek eşitliğinin sağlandığını, hem de aile birliğinin güçlendirilerek koruma altına alındığını söyledi. Yargıtay'ın kararını ?Yeni Medeni Kanun meyvelerini veriyor? diye yorumlayan Prof. Türk, ?Eşlere eşit haklar tanıyan hükümleri kabul ettirebilmek için, o dönemde istifayı bile göze almıştım. MHP'lilerin ve bazı DSP'lilerin karşı çıkması üzerine istifamı yazıp, dönemin başbakanı rahmetli Ecevit'e götürmüştüm. Ama Sayın Ecevit, engin tecrübesiyle beni sakinleştirip vazgeçirmişti. Yargıtay'ın bu kararı, kadın haklarının korunması açısından son derece önemlidir? dedi.

Ersin BAL / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber