Hastane, hastadan ilaç ve malzeme isteyemeyecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Ekim 2007 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Süleyman DEMİRKAN/ANKARA

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, 15 Ekim'den itibaren yatarak tedavi olan hastalara ilaç ve sarf malzemesi temin ettirilmesi uygulamasına son vermesine üniversite hastanelerinden itirazlar yükseliyor.

Devlet hastaneleri uygulamaya hazır olduklarını bildirirken bazı üniversite hastaneleri ise ihale yasasından kaynaklanan zorluklar ve sağlık hizmeti karşılığı doğan alacaklarının zamanında ödenmemesinden ötürü sıkıntı yaşanacağını belirterek, uygulamanın ertelenmesini istiyorlar.

140 GÜN ÖNCE İLAN ETTİK: Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası (GSS) Genel Müdürü Dr. Sami Türkoğlu, tebliğin 15 Ekim'de yürürlüğe gireceğini tam 140 gün önce 25 Mayıs'ta ilan ettiklerini anımsattı. Türkoğlu, Gazi Tıp Fakültesi Hastanesi dışında, hiçbir üniversite hastanesinden bugüne kadar kendilerine itiraz veya öneri gelmediğini belirtti.

TAAHHÜTLER TUTULMALI: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Akal, ürettikleri sağlık hizmetinin bedelini, başta SGK ve devlet hastaneleri olmak üzere geri dönüş kurumlarından zamanında alamadıklarını, bu yüzden finans sıkıntısı içinde bulunduklarını bildirdi. Bu nedenle, kendilerinin de firmalara borçlarını zamanında ödeyemediklerini anlatan Akal, şunları söyledi: "Tebliğe göre, ilaç ve malzeme tutarlarının 15 gün içinde üniversitelere ve diğer hizmet üretenlere geri ödeneceği belirtiliyor. Bu 15 günlük sürede ödeme taahhüdüne titizlikle uyulur ve aksatılmazsa sorun yok. Ancak, aksatılırsa zincir bu noktadan kopar ve sistem işlemez hale gelir. Protokole imza atan tarafların taahhütlerine titizlikle uymaları ve özellikle ödemeleri geciktirmemeleri gerekiyor."

GERİ ÖDEME SAĞLIKLI İŞLEMELİ: Hacettepe Üniversitesi Hastaneler Genel Direktörü Prof. Dr. Uğur Erdener ile Gazi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Şare ise, "Öncelikle geri ödeme sistemi sağlıklı işler hale getirilmeli ve bu tebliğini uygulamasına ondan sonra geçilmeli. Aksi takdirde sıkıntılar kaçınılmaz olur" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber