Diyanet İşleri Başkanlığına 4/B Önerileri

Diyanet İşleri Başkanlığı, 4/B'li olarak çalışan personeline yönelik olarak bir genelge yayımlamıştır. Sözkonusu bu genelge, alanında bir ilk olduğu için, olumlu karşılanmalıdır. Ancak genelgede çözümü arzulanan bazı sorunlar için getirilmiş olan tedbirler, sorun çözmekten uzak olduğu gibi, sorunu daha da derileştirebilecek özellikler taşımaktadır. Bu bağlamda hazırlamış olduğumuz önerileri görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ekim 2007 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EŞ DURUMU MAĞDURİYETİ YAŞANABİLİR

Diyanet İşleri Başkanlığı 4/B li olarak istidam ettikleri imam hatip kuran kursu öğreticisi gibi sözleşmeli personel hakkında 05.10.2007 tarihinde T.C. Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlığımızca Yerleştirilen Sözleşmeli Personele İlişkin Usul Ve Esaslar'ı yayımlamıştır.

T.C. Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlığımızca Yerleştirilen Sözleşmeli Personele İlişkin Usul ve Esaslar'ın (C) bendinde Sözleşmeli Personelin Yer Değiştirme İşlemleri ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.

Söz konusu bendin 1 ve 2 ikinci fıkraları aşağıda belirtildiği şekildedir.
"1- Bu kapsamda görev alan sözleşmeli personelin kanuni mazeretleri dışında çeşitli mazeretleri nedeniyle yer değiştirme istekleri dikkate alınmayacaktır. Sözleşme imzalayanlardan eş ve sağlık mazeretleri olanlar bu mazeretleri nedeniyle bir başka il'de görev yapmak istemeleri halinde Ağustos-Eylül ayları ile sınırlı olmak üzere bulundukları illerdeki sözleşmelerinin feshini talep edebileceklerdir.
2- Bu mazeretlerine dayalı olarak sözleşmesini kendi istekleriyle feshedenler, görev yapmak istedikleri il/ilçede boş pozisyon bulunmaması durumunda bunlarla yeniden sözleşme yapılmayacaktır."

Söz konusu düzenleme eş veya sağlık durumundan dolayı nakil arayışı içinde olan personelin sorunlarını çözebilmekten uzaktır. Zira, bu mazaretlerden dolayı istifa eden bir personel, nakil için başvuracağı ilde pozisyon bulamaması halinde açıkta kalacaktır. Esaslarda, nakil istenen ile yakın illere başvuru yapılamayacağı belirtilmiş olduğu için personel işsiz kalma riski ile karşı karşıyadır.

Bu düzenlemenin, hiçbir personeli mağdur etmeyecek şekilde yeniden ele alınması gerekmektedir. Bunun için;
1- Özür gurupları için belli dönemlerde müracaat kabul edilebilir. (Genellikle yer değiştirmelerde diğer kurumlarca haziran veya ağustos ayları kullanılmaktadır)
2- Özür grubu nedeniyle sözleşmeli personelin yer değişikliği yapılabiliyor ise, yeni yerde sözleşmesi yapılır, eski çalıştığı yerdeki sözleşmesi fesih edilir.
3- Yer değişikliği sebebiyle boşalan pozisyonlar, yer değişikliğinde dolmamış olması ise, açıktan atama yapılmak suretiyle, pozisyonlar doldurulur.

İL İÇİ NAKİLLER DAHA ESNEK OLMALI

Anılan genelgede "il içi yer değiştirmelere" ilişkin düzenlemede ise, "3- Hizmet gereği olarak il müftülükleri, ilçeler arasındaki koordinasyonu sağladıktan sonra il kontenjanının % 10'unu aşmayacak şekilde il içerisinde yer değiştirme yapabilecektir." belirlemesi yapılmıştır.

Bu düzenleme ile il içinde % 10 luk bir baraj konulmuş, yüzde 10'un altında sözleşmeli personelin görev yaptığı illerde uygulamanın nasıl yapılacağına yer verilmemiştir.

İSTENEN BELGELER ESASLARDA BELİRTİLEBİLİRDİ

İl içi ve il dışı yer değiştirme talebinde bulunan sözleşmeli personelin şartlar ve belgelere ilişkin olarak mükerrer 3 üncü fıkrada "3-Başkanlığımızda asli kadroda görev yapan ve bu mazerete binaen yer değiştirme talebinde bulunan personelde aranan şartlar ve istenen belgeler eş ve sağlık durumu sebebiyle başka bir ilde görev yapmak isteyen sözleşmeli personelden de istenecektir." denilmektedir. Bu düzenleme ile Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine zımni olarak yollama yapılmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği nde yer alan şartlar ve belgelerin esaslarda açıkça belirtilmesi daha doğru olur.

OBJEKTİF ŞARTLAR BİRAZ DAHA ARTTIRILMALI

Anılan genelgede "6- Aynı ilde bulunan, boş sözleşmeli kontenjanlarına, kontenjandan fazla eş ve sağlık mazereti sebebiyle başvuruda bulunan Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve diğer unvanlarda personel bulunması durumunda; öncelik hizmet yılı fazla olana verilecek, eşitlik halinde ise kura çekimi yapılacaktır." belirlemesi bulunmaktadır.

Ancak kura öncesi hizmet yılarının eşit olması halinde de kriterler konulması daha doğru olur. Niteliği daha iyi olana öncelik verilmesi gibi(hafızlık vs) buna rağmen nitelik ve hizmetleri aynı olan personelden yaşlı olanın tercih edileceği yönünde düzenleme yapılabilirdi.

SÖZLEŞMELİYE CEZANIN HUKUKİ DAYANAĞI YOK

Diğer taraftan, Yerleştirmeye Engel Durumları düzenleyen Esasların (D ) bendinin 2 ve 3 üncü fıkralarında "2-Yerleştirme sonucunda sözleşme imzaladığı halde görevine devam etmeyen veya belirli bir süre görev yapıp da ayrılanlarla ayrıldıkları tarihten itibaren 1 yıl geçmeden yeni bir sözleşme yapılmayacaktır.
3- Yanlış, yanıltıcı veya yalan beyanda bulunanlar veya tutarsızlık bulunan bilgi ve belgeler sebebiyle yerleştirilmesi yapılmayan veya daha alt tercihlere yerleştirilen adaylar, bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyeceklerdir."
denilmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin ( B) bendi hükmü uyarınca sözleşmeli personel istihdam edilmektedir. Mezkur Maddenin ikinci fıkrası hükmü uyarınca 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

657 sayılı Kanunun ve yukarıda yer verilen bakanlar kurulu kararında bu hususta bir hüküm yer almaz iken sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken istifa edip ayrılanlara 1 yıl sözleşmeli çalıştırılmama müeyyidesi getirilmesi hukuka uygun bulunmamaktadır.
Kanun ve Bakanlar Kurulu Kararı ile getirilmeyen Müeyyide genelge ile getirilemez açıkça hukuk aykırıdır.
Ayrıca, idarenin her türlü eylem işlemi Anayasanın 125 inci maddesinde yer alan " İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır." Hükmü uyarınca yargı yoluna başvurulabilir ve yargı yolu açıktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber