Çifte vatandaşlıklı bakana tepki

Haber Giriş : 08 Ekim 2007 21:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in, İngiliz vatandaşı da olduğu haberlerine siyasilerden farklı tepkiler geldi. CHP'li Onur Öymen, ?İcraatlarını bekleyelim bakalım? derken, CHP'li Canan Arıtman ise, ?Yakışık almaz, makamı bırakması gerekir? dedi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır Şimşek'i ?Türk milletini kandırmakla? suçladı. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise, ?Menfaatler çakışınca hangi ülke hakkında hizmet edecek? şeklinde görüş bildirdi.

Milletvekilleri Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in, ?Çifte vatandaşlığı? konusunu ANKA'ya değerlendirdiler.

-?TÜRK HALKINI KANDIRMIŞTIR?-

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'i ?Türk Milletini ve İngiliz halkını kandırmakla? suçladı. Şandır şunları söyledi:

?Bu durum bir hukuki sorun yaratır. Çünkü Milletvekili yeminine sadık kalması gerekir. Vatandaşı olduğu ülkenin yeminine sadık kalması gerekir. Bu konuda zorluk çıkacaktır. Ahlaki bir sorundur. Türk halkını kandırmıştır. Sayın Başbakan'ın bu durumu bildiğini sanıyorum. Kimlerin talimatıyla Sayın Şimşek'i bakan yapmıştır.?

-?İCRAATLARINA BAKACAĞIZ? -

CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, Bu konudaki ölçü Türkiye'ye hizmet verip vermeyeceğidir. Onun için bu bir ölçü değildir. İcraatlarını görmek lazım. Bazı ülkelerde çifte vatandaş olmanın zorlukları var. Ancak, Türkiye buna izin veriyor. İcraatlarına bakmak gerekir. Daha sonra bir değerlendirme yapmak daha doğru olur.

-?YAKIŞIK ALMAZ?-

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, ?Bir kere daha üzüldüm. Türkiye Cumhuriyeti bakanlarının Türk vatandaşlığından başka vatandaşlık kabul etmemelerini dilerdim. Bu makama geldikten sonra iade etmelerini beklerdim. Yakışık olan budur. Böyle olması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü soru işaretleri oluşuyor. Hangi ülkenin çıkarları için uğraşacağı şüpheleri oluşuyor. İkisini birden yürütmek çok yanlış. Çok önemli bir makam. Bulunduğu ülkenin çıkarlarını korumak zorunda. Bu ülkenin çok önemli sırlarını taşıyor. Hangi ülkenin çıkarlarını koruyacaksa onu seçmeli. Sayın bakanının bir an önce kararını vermesi lazım. Ya da makamını bırakması gerekir.?

-?MENFAATLER ÇAKIŞINCA HANGİ ÜLKEYE HİZMET EDECEK?-

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, ? Merve Kavakçı ABD vatandaşı olduğu için milletvekilliğinden düştü. Milletvekili olamaz, bakan da olamaz. Kavakçı'da farklı bir durumu vardı. Ama bu durum da etik değil. Türk devletine mi hizmet edecek, yoksa İngiliz devletine mi hizmet edecek. İki ülkenin menfaatleri çatıştığı durumlar olursa hangi ülkenin menfaati için hizmet edecek.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber