İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Oruç, hipertansiyon ve migreni tetikliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Ekim 2007 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi kayıtları üzerinden yapılan araştırma, ramazanda hipertansiyon ve migren teşhisinin diğer aylara göre yüzde yüz arttığını ortaya koydu

NESRİN COŞKUN İzmir DHA

İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda orucun hangi hastalıkları etkileyebileceği araştırıldı. 12 hastalığın konu edildiği araştırmada, yalnızca migren ve hipertansiyonu tetiklediği belirlenen orucun, felç ve kalp krizinden ölümleri etkilemediği ortaya çıktı.

4 yıllık çalışma sonunda elde edilen bulguların 1 milyarın üzerindeki Müslüman nüfusu ilgilendirdiğini belirten Doç. Dr. Hakan Topaçoğlu, "Bu çalışmada vardığımız sonuç ve öneri, özellikle kronik hastalığı olanların bir ay öncesinden oruca hazırlık yapmaları, doktorlarıyla diyet, ilaç, egzersiz programlarını düzenlemeleri" dedi.

Dört yıllık veriler

Çalışma, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'ne 4 yılda başvuran binlerce hastanın aldıkları tanılar üzerinden yapıldı.

Hastaların ramazan ayında, ramazan öncesi ve sonrasındaki 4 haftalık süre ve diğer aylardaki hastalıkları karşılaştırıldı.

Araştırmalarının dünya çapında bugüne kadar yapılmış en geniş kapsamlı çalışma olduğunu, bugüne kadar sadece Türkiye'de değil çok sayıda Müslüman ülkede belli hastalıklar üzerine yapıldığını belirten Doç. Dr. Topaçoğlu, şöyle konuştu:

"Dünyada 1 milyarın üzerinde Müslüman, ramazan ayı içinde yaşamında ve alışkanlıklarında radikal değişiklik yapıyor. Oruçla özellikle kuzey bölgelerinde ve yaz ayında açlık süreleri 18-20 saate kadar çıkabiliyor.

12 hastalığa bakıldı

Bu kadar uzun süre aç kalınmasının insan sağlığı üzerine etkilerinin ne olduğunu araştırdık. Genelde özellikle şeker hastalarının oruç tutması halinde sağlıklarının olumsuz etkileneceği bilinir, söylenir.

Biz sadece bir değil orucun tetikleyebileceği 12 hastalığı araştırdık. O nedenle de araştırmamız dünyada yapılmış en geniş kapsamlı çalışma oldu. Araştırmamız Belçika'da yapılan 3'üncü Avrupa Acil Tıp Kongresi'nde sunuldu, önemli dergilerde yayımlandı. Araştırmamızda özellikle insanların ölümüne neden olabilecek felç ve kalp krizi gibi hastalıklar acaba ramazanda daha mı fazla sorusuna yanıt aradık.

Ramazan ayında acil servisimize yapılan başvurularda migren gibi baş ağrısı ve hipertansiyon tanısı konulan hastaların sayısında ramazan dışı aylara göre yüzde 100 artış saptadık. Artışlarda hastaların yaş ve cinsiyetleri de farklılık göstermedi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber