IMF direktörü: Dolar, gerçek değerinin altında

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Ekim 2007 09:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dolar, Euro karşısında 1,4285 ile rekor seviyelere kadar geriledi. Uluslararası piyasalarda 1,45 seviyeleri konuşulurken, dünya ekonomisinin temel taşlarından Uluslararası Para Fonu (IMF)'nun başkanı Rodrigo Rato, birkaç yıl önce aşırı değerlenmiş olan doların, şimdi ise gerçek değerinin altında işlem gördüğünü söyledi.

Rato, bunun finans piyasalarında oynaklığa sebep olabileceğini belirtti. Financial Times gazetesine demeç veren Rato, doların gerçek değerinin altında işlem görmesinin sadece Euro-dolar arasındaki makasın açılmasının yol açabileceği dengesizlikler bakımından değil, dolara eşitlenen Çin ulusal parası yuanın da dolarla birlikte değer kaybetmesine yol açabilecek sonuçlar bakımından da değerlendirilmesi gereken karmaşık sorunlar doğurduğunu ifade etti. Bu arada görevini ay sonunda yeni seçilen halefi Dominique Strauss-Kahn'a bırakacak olan Rato, 'kendi iyiliği için' Çin hükümetine, daha esnek bir döviz kuru politikası benimsemesini tavsiye etti.

IMF Başkanı ayrıca ABD'deki yüksek riskli tutsat sektöründeki sorunların tetiklediği küresel kredi sıkışıklığının, dünya çapında ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebilecek 'ciddi bir sıkıntı' oluşturduğunu kaydetti. Rato, likidite, kredi erişilebilirliği ve risk unsurlarının normal düzeylerine dönmesinin 'birkaç ay sürebileceğini, muhtemelen gelecek yıla sarkabileceğini' dile getirdi. Rato, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen bir ekonomi seminerindeki konuşmasında ise 2008 yılı ekonomik büyümesi hakkında görece olarak iyimser olmaya devam ettiğini; ancak global ekonomiye yönelik risklerin altı ay öncesine göre daha büyük olduğunu vurguladı. Rato, dünya finans piyasalarındaki çalkantının daha uzun sürebileceğini ve daha önce beklendiğinden daha büyük etkisi olabileceğini söyledi.

Eski ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Alan Greenspan ise doların son günlerdeki değer kaybının şimdilik ABD ekonomisi için sorun oluşturmadığını dile getirdi. CNN televizyonunda katıldığı bir programda konuşan Greenspan, normalde bir para biriminin uzun süre düşük değerde seyretmesinin enflasyonun azmasına sebep olduğunu, ancak doların değer kaybetmesinin şu an için böyle bir etkisinin gözlenmediğini ifade etti. Ülke dışında seyahat eden ABD vatandaşlarının doların değersizleşmesinin sonuçlarını hissedeceğini belirten Greenspan, buna karşılık iç ekonomide bunun bu aşamada ciddi bir unsur olmadığını kaydetti.

Greenspan, ABD ekonomisinin yavaşlamakta olduğunu söylemekle birlikte, durgunluk (resesyon) ihtimalinin yüzde 50'nin altında olduğunu öne sürdü. Yüksek riskli tutsat (mortgage) sektöründeki sıkıntının ve bunun mali piyasalarda yol açtığı çalkantıların hafiflemekte olduğunu kaydeden eski merkez bankası başkanı, ABD'lilerin ekonomi konusunda 'temkinli' olmalarının iyi olacağını, ancak 'tedirgin' olmalarına gerek bulunmadığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber