İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

TCDD makinistleri ayda 200 fazla mesai yapmak zorunda...

Haber Giriş : 14 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Makinistler seferden sefere koşuyor

Kadro yetersizliği ve fazla mesai en büyük sorunlar

Pamukova ve Tavşancıl'da son 20 gün içinde meydana gelen iki tren kazasının sorumlusu olarak gösterilen makinistler ağır koşullarda çalışıyorlar.

Hızını düşürmediği idda edilen bir makinist Pamukova'da, kırmızı ışığı görmediği söylenen bir diğeri ise Tavşancıl'daki kazanın nedeni olarak gösterildi.

Ağır koşullarda çalışıyorlar

Makinistler, kadro yetersizliği nedeniyle ağır koşullarda çalışıyorlar. Halen 2 binin üzerinde makinistin çalıştığı demiryollarının, en az 2 bin makiniste daha ihtiyacı var.

Ancak IMF'ye verilen sözler nedeniyle personel alınamıyor. Üstelik IMF, demiryollarında personel fazlası olduğuna dikkat çekiyor.

Makinistler ise, demiryollarındaki kadro fazlasının yönetim katında olduğunu, kondüktör, tren şefi ve makiniste ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Fazla mesai kaçınılmaz

Demiryollarına personel alınamadığı için bütün yük ayda ortalama 200 saat fazla mesai yapmak zorunda kalan makinistlerin üzerine biniyor.

Makinistler, 160 saat çalışma karşılığında 1 milyar 500 milyon lira maaş alıyorlar, ancak hepsi fazla mesai yapmak zorunda. Fazla mesainin doğuda 300-400 saate kadar çıktığı belirtiliyor. Üstelik makinistlerin fazladan çalıştıkları her saat için aldıkları ücret de oldukça düşük, sadece 500 bin lira...

Tüm bunların tersine, bütçeden en fazla pay ayrılan kamu kurumu ise demiryolları. Demiryolları kabuk değiştiriyor, ancak personele yatırım yapılmadan yapılacak yenileme de sorunu çözecek gibi görünmüyor.

CNNTURK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber