Roche operasyonunda seyir değişti

Haber Giriş : 14 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyete göre soruşturmada suç unsuru yok, sorun ahlaki

SSK'ya yüksek fiyatla ilaç sattığı iddiasıyla inceleme altına alınan Roche ilaç firmasına ait muhasebe kayıtları incelemeye alındı.

Dün gerçekleştirilen operasyon sırasında SSK İstanbul Satınalma Müdürü Azmi Aslan ve Roche Firması Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Döneyman'ın savcılıkta verdiği ifadeler soruşturmanın seyrini değiştirdi.

Diyabet ve kanser haskalarının kullandığı 'Neo Recorman' adlı diyalize giren hastalar ile kemoterapi uygulanan bazı hastalarda kansızlığın önlenmesi ve tedavisinde kullanılan bir ilacı kendi bayilerine 88 milyona satarken, SSK'ya 235 milyon liraya verdikleri öne sürülen Roche firmasına operasyon düzenleyen polis şirketin muhasebe kayıtlarına el koydu.

Alıkonulan belgeler önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne, oradan da incelenmek üzere İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade verdiler

Operasyonla eş zamanlı olarak Roche firmasının Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yöneyman ve SSK İstanbul Satınalma Müdürü Azmi Aslan da Ağır Ceza Mahkemesi'ne gelerek ifade verdiler.

Yöneyman poliste verdiği ifadede, ilaçları SSK'ya zorla satmadıklarını söyledi. Uygulanan fiyattan SSK almak zorunda değildi dedi.

Aslan: "İlacın alternatifi yok"

SSK İstanbul Satınalma Müdürü Azmi Aslan ise ilaçları almak zorunda olduklarını çünkü ilacın alternatifi olmadığını söyledi. Aslan "eğer ihaleyi iptal etseydim altı ay yeni ihale yapılmayacaktı ve ilaca ihtiyacı olan çok sayıda hasta ölebilirdi" dedi.

Şirketin incelenen belgelerinde aynı ilacın kendi bayiilerine 88 milyon liraya, SSK'ya ise 235 milyon liraya verildiği tespit edildi.

Emniyete göre ortada bir suç unsuru yok

SSK zorunluluktan bu ilaçları aldı.roche ise fiyat politikasını kendisi belirlediği için SSK'ya herhangi bir zorlamada bulunmadı. Sorun tamamen ahlaki.

CNNTURK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber