TÜİK'teki daire başkanlarının makam tazminatı artırıldı

TÜİK'teki daire başkanlarının makam tazminatı 2000 den 3000 bine çıkartıldı, ayrıca aylıkları da 375 KHK eki II sayılı cetvelin 8. sırasından 7. sırasına yükseltildi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Nisan 2020 09:06, Son Güncelleme : 13 Nisan 2020 11:52
TÜİK'teki daire başkanlarının makam tazminatı artırıldı

8 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 4 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 42 maddelik bir değişiklik yapıldı. Tıklayınız.

Değişiklik kapsamında Türkiye İstatistik Kurumunun teşkilat yapısına ve personeline ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Kurumda başkan yardımcısı sayısı 6'ya çıkarılmış, 16 TÜİK Daire Başkanı kadrosu iptal edilerek, 25 İstatistik Daire Başkanı ve 67 İstatistik Grup başkanı kadrosu ihdas edilmiştir. Ayrıca Teftiş Başkanlığı oluşturulmuş ve müfettiş ve müfettiş yardımcısı kadroları ihdas edilmiştir. Bir diğer önemli düzenleme ise kurumda görevli daire başkanları mali ve sosyal hakları bakımından gelir idaresi daire başkanlarına denk kabul edilmiş, böylelikle hem görev aylıklarında hem de emekli aylıklarında artış sağlanmıştır.

İptal edilen TÜİK Daire Başkanı kadrosu üst kademe kamu yöneticilerine ilişkin 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine ekli II sayılı cetvel kapsamında Cumhurbaşkanı onayı ile atama yapılan üst kademe yönetici sayılıyordu. Bununla birlikte TÜİK daire başkanı kadrosunun iptali ve istatistik daire başkanı unvanının ihdası sonrasında söz konusu CBK eki II sayılı cetvelde de değişikliğe gidilmesi gerekirdi. Değişiklik yapılmamasından istatistik daire başkanlarının 3 sayılı CBK eki II sayılı cetvelde yer alan, "Türkiye İstatistik Kurumu Daire Başkanları" kapsamında değerlendirileceği sonucu çıkmaktadır.

Resmi Gazetede yayımlanan değişiklik ile personel, strateji ve destek hizmetleri daire başkanı kadroları iptal edilmesine rağmen söz konusu birimlerin isimleri ve görevleri korunmuştur. Teşkilat düzenlemelerine ilişkin genel uygulamada teşkilatın kaldırılması veya dönüştürülmesi halinde kadrolar iptal edilmektedir. Teşkilatın aynen muhafaza edilip kadrosunun iptal edilmesi yeni bir durum olup, açıkçası ne amaçlandığı anlaşılamamıştır.

26. maddeyle yapılan değişiklikle İstatistik daire başkanları gelir idaresi daire başkanına denk tutulduğundan, daire başkanlarının makam tazminatı 2000 den 3000 bine çıkmış, ayrıca aylıkları da 375 KHK eki II sayılı cetvelin 8. sırasından 7. sırasına yükseltilmiştir. Bu durum ilgililerin emekli aylıklarında yaklaşık 290 TL, görev aylıklarında ise yaklaşık 500 TL bir artış anlamına gelmektedir.

Düzenleme ile kadrosunun kaldırılması sebebiyle görevi sona eren daire başkanlarından 9 Temmuz 2018 tarihinden önce ataması gerçekleştirilmiş olanlar hakkında 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin mülga ek 18. maddesinin uygulanması hüküm altına alınmıştır. Bu kapsamda en az iki yıl daire başkanlığı görevini yürütenler 2 yıl boyunca daire başkanı maaşı almaya devam edecek, daire başkanlığında 3 yılını doldurmuş olanlar ise TÜİK Uzmanı kadrosuna atanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber