TBMM Başkanı'nın süresi de garantiye alındı

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 09 Ekim 2007 23:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Referanduma sunulacak Anayasa paketi 11. Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin riske girme ihtimaline karşı değiştirilirken, Meclis İçtüzüğü'nde yapılan düzenlemeyle de TBMM Başkanı Toptan'ın görev süresi garantiye alındı.

TBMM Başkanı'nın görev süresine ilişkin tartışmaları ortadan kaldırmak amacıyla TBMM İçtüzüğü'nün, anayasaya uygun hale getirilmesini içeren teklif, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Buna göre, TBMM İçtüzüğü'nün ?Başkan seçim ve süresini? düzenleyen 10, ?parti gruplarının başkanlık divanında temsili?ni düzenleyen 11 ve ?komisyonların adları?nı düzenleyen 20. maddesinde geçen ?yasama yılı? ibareleri ?yıl? olarak değişti.

Bu düzenlemeyle Toptan,2009'a kadar görev yapacak. 2009 Ekim'inde üç yıllığına yeni bir TBMM Başkanı seçilecek.

Aynı şekilde TBMM Başkanlık Divanı'nın diğer üyelerinin görev süreleri de Toptan'la aynı şekilde uygulanacak.

Meclis İçtüzüğü'nde TBMM Başkanı'nın görev süresi ?2 yasama yılı? ibaresiyle belirtiliyor.

Toptan, 22 Temmuz seçiminden sonra Meclis'in Ağustos ayında toplanmasıyla TBMM Başkanı seçilmişti. Ancak içtüzüğe göre yasama yılı 1 Ekim'de başladığı için, Toptan'ın seçildikten sonra 1 Ekim'e kadar görev yaptığı 2 aylık sürede ?birinci yasama yılını? doldurduğu, gelecek 1 Ekim'de görev süresinin sona ereceği iddia ediliyordu.

İçtüzükteki ilgili maddeden ?yasama yılı? ifadesi çıkarıldı, TBMM Başkanı'nın görev süresi ?2 yıl? olarak değiştirildi. Böylece Toptan, 1 Ekim 2009'a kadar görevde kalacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber