Başarısızlık yüzünden bursu kesilen öğrenciye kredi verilecek

Haber Giriş : 17 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite öğrencilerine verilecek burs ve kredileri tek elde toplayan yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderildi. 1 Ocak 2004'ten itibaren geçerli olacak yönetmeliğe göre burs alırken derslerinden başarısız olduğu bildirilen öğrenciye karşılıksız verilen burs kesilecek, bunun yerine kredi bağlanacak.

Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu (Yurtkur), başarısızlıkları nedeniyle bursları kesilen öğrencilere öğrenim kredisi verecek. Üniversite öğrencilerine verilecek burs ve kredileri tek elde toplayan kanunun öngördüğü ?Burs Yönetmeliği' Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından onaylandı. Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderilen yönetmelik, kanunun çıktığı 6 Mart 2004'ten sonra üniversitelerin yoğun tepkisini çeken ve CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne gittiği hükümlere de açıklık getiriyor.

Vakıf üniversitelerinin kanun kapsamı dışında olduğunun vurgulandığı yönetmelikte, kamu kurum ve kuruluşlarının üniversite öğrencilerine burs, kredi ve nakdi yardım adı altında herhangi bir ödeme yapamayacakları hatırlatılıyor. Ancak burs vermeleri kendi yasalarında zorunluluk olan kamu kurumları mevzuatlarındaki kriterlere göre burs verilmesini öngördükleri öğrencileri her yıl en geç ekim ayı sonuna kadar Yurtkur'a bildirecek. Bu şekildeki kamu kurumları öğrencilere ödenecek parayı da Yurtkur'un hesabına bir ay öncesinden yatıracak. Belediyeler ise üniversite öğrencilerine burs verebilecek. Ancak bu durumda, belediyelerin üniversite öğrencilerine verdikleri burs, kredi veya nakdi yardımları, yardımların türü, miktarı ve kaç öğrenciye ne kadar süre ile verileceğine ilişkin bilgiyi Yurtkur'a kasım, şubat, mayıs ve ağustos aylarında bildirecek.

Söz konusu yasa nedeniyle bu yıl başından itibaren Başbakanlık bursunu da vermeye başlayan Yurtkur, yeni öğretim yılı için her üniversiteye Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi kılavuzundaki öğrenci kontenjanlarını dikkate alarak burs kontenjanı ayıracak. Yurtkur ayrıca bir öğrenciye verilebilecek bursun en az ve en çok ne kadar olabileceğini belirleyecek. Üniversiteler, kendilerine ayrılan sayıda burs verilmesini uygun buldukları öğrencileri, Yurtkur'ca belirlenecek aylık taban ve tavan burs miktarı içerisinde kalmak ve yıllık toplam burs tutarını aşmamak şartıyla tespit ederek her yıl en geç ekim ayı sonuna kadar Yurtkur'a bildirecek. Yani üniversiteler Yurtkur'a hiçbir para aktarmadan sadece öğrenci isimlerini ve istediği burs miktarını bildirecek. Bu sene yaklaşık 54 bin öğrenciye aylık 90 milyon lira burs veren Yurtkur'un gelecek sene 60 binden fazla öğrenciye burs vermesi bekleniyor.

Geliri olana burs yok

Yönetmeliğe göre Yurtkur'dan öğrenim kredisi alanlara, asgari ücret düzeyinde gelire sahip öğrencilere, yabancı uyruklulara, Polis Akademisi ile askeri okul öğrencilerine ve yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında olanlara burs verilmeyecek.

Yurtkur'dan burs alan öğrencilerin başarı durumları her yıl eylül ayı sonuna kadar üniversitelerden istenecek. Üniversiteler ise yetkili kurullarının belirleyecekleri esaslara göre başarısız olarak tespit edecekleri öğrencileri her yıl en geç ekim ayı sonuna kadar Yurtkur'a bildirecek. Yani bu yıla kadar Başbakanlık bursunun kesilmesi için öğrencinin 3 zayıfının olması gerekirken, bundan sonra kaç zayıfı olan öğrencinin başarısız olduğunu üniversite kendisi belirleyecek. Üniversitenin başarısız olduğunu bildirdiği öğrencilerin bursu kesilecek ve bu öğrencilere, burslarının kesildiği tarihten itibaren öğrenim kredisi verilecek. Burs Yönetmeliği'ne bu yönde bir madde koyan Yurtkur, Öğrenim Kredisi Yönetmeliği'ne de bu yönde bir madde ekleyecek. Ayrıca Başbakanlık bursu bundan sonra öğrenim kredisi gibi 12 ay ödenecek.

?Anarşi ve terör olaylarına karışan, öğrenim özgürlüğünü ihlal edici (direniş, boykot, işgal, yazı yazma, resim yapma, slogan atma gibi) davranışlarda bulunan öğrencilerin bursları da kesilecek. Yönetmelik, 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren geçerli olacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber