Gribin yayılmasında esas sorumluluk hasta olanlarda

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Ekim 2007 00:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıklarının topluma yayılmasında sağlamlardan çok hasta olanların daha dikkatli ve sorumlu davranması gerektiği belirtildi. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, 'grip ve girip aşısı' konusunda kamuoyunu bilgilendirerek uyarılarda bulundu. Grip aşısı olanların sadece gribe karşı ve belli oranda korunabileceği, aşının bağışıklık oluşturmadığı kimselerde ve grip dışındaki diğer solunum yolu hastalıklarında genel korunma tedbirlerine dikkat edilmesi gerektiği ifade edildi. 'Grip' hakkındaki bilgilendirmede şu uyarılara yer verildi:

"Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıklarının topluma yayılmasında sağlamlardan çok hasta olanların daha dikkatli ve sorumlu davranması gerekir. Hastalar en azından iyileşene kadar başkalarıyla öpüşmemeli, kucaklaşmamalı ve hatta tokalaşmamalıdır. Virüs, yıkanmış elde de bulunur. Ayrıca yine hastalar ağız ve burunlarıyla temas ettiklerinde, öksürük, hapşırık nedeniyle ellerine sekresyonları bulaştığında ellerini yıkamadan başkalarının kullandığı telefon ve benzeri gibi ortak gereçlere temas etmemelidir."

Hasta kişilerden etrafa saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneği olmasının bulaşıcılığı daha da artırdığına dikkat çeken uzmanlar, gripten korunmak işi şu tavsiyelerde bulundu:

"Hastalar ilk 3-4 gün zorunlu değilseler sinema, okul, işyeri, metro, otobüs gibi kalabalık ortamlara girmemeli, evlerinde istirahat etmeli, mutlaka gerekiyorsa maskeyle sokağa çıkmalıdır. En etkili korunma, hastaların alacağı bu gibi tedbirlerle olur. Sonbahar-kış aylarında uygun giyim ve beslenmeye dikkat edilmeli, kalın-yünlü sıcak giysiler kullanılmalı, terli kalınmamalı, bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Vücut direncini düşüren ve kolayca hasta olmamızı sağlayan etkenlerden uzak durulmalı, aşırı yorgunluk, alkol, sigara, az ve düzensiz uyku, düzensiz ve tek yönlü beslenmeye dikkat edilmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber