Cep telefonu üzerinden aran-kazan dolandırıcılığı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2007 16:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Teknolojinin en büyük icadı olan internet, suç dünyası için de vazgeçilmez bir araç oldu. Teknolojik suçlar kapsamında bilgisayar suçları, bilişim suçları, internet suçları, siber suçlar gibi terimlerle ifade edilen eylemler, en önemli suç kategorisinde sayılacak suç türleri haline geldi.

Son dönemde cep telefonları aracılığı ile yapılan ve literatüre aran-kazan dolandırıcılığı olarak giren suç türlerinin mağdurları çoğalmaya başladı.

Hırsızlar, çeşitli bahanelerle rasgele aradıkları kişilerin kendilerini aramalarını sağlayarak dakikalarca hatta kimi zaman saatlerce hatta kalmalarını sağlayarak dolandırıyor.

Gerek bilişim teknolojileri gerekse internet, yepyeni bir suç dünyasının kapılarının açılmasına ortam hazırladı.

Günümüze kadar suçlu grubunda yer almayan binlerce insan, artık bilişim teknolojisi marifetiyle suç işler hale geldi. Bunun temel sebeplerinden birisi, hayatı kolaylaştıran teknolojinin suç işlemeyi de kolaylaştırması.

Son günlerde oldukça artan ve medyada sıkça karşılaşılan haberleşme programları olan Yahoo, Googletalk, MSN Messenger programlarını kullanan insanların şifrelerinin çalınmasının yaygınlaşması ile birlikte internet kullanıcılarının iletişim listesinde bulunan diğer kişilere, asıl kullanıcının konuşmaları taklit edilerek, asıl kişi adına konuşan bilgisayar korsanları, karşılarındaki kişilerden kontör veya borç para talep ediliyor.

Bilişim suçu olmayıp, bilişim sistemleri kullanılarak işlenen ve geniş bir mağdur kitlesinin olduğu tahmin edilen diğer bir suç türü ise cep telefonları aracılığı ile yapılan ve literatüre aran-kazan dolandırıcılığı olarak giren suç türü.

Aran-Kazan kampanyası GSM şirketlerinin çok aranan müşterilerine operatör tarafından ekstra kontör yüklenmesi veya ücretsiz konuşma süresi eklenmesi şeklinde müşterilerine sunduğu bir hizmet.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber