Polisler Özelinde Yer Değiştirme Suretiyle Atanılamayacak İller

Polisler gibi bir kısım Devlet memurları, bazı bölgelerde belirli sürelerle görev yapmakla yükümlüdür. Yer değiştirme suretiyle görev yapmakla yükümlü bulunan devlet memurlarının bir kısmı; kendisinin doğduğu veya nüfusa kayıtlı olduğu yer ile eşinin nüfusa kayıtlı olduğu veya hizmetini olumsuz yönde etkileyecek maddi ilişkisinin bulunduğu ya da nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte en az 15 yıl müddetle devamlı olarak ikamet ettikleri il ve bu ile bağlı ilçelere atanamamaktadır. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ekim 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair yönetmeliğin 15. maddesinde yer alan hüküm şu şekildedir:

"Memurun Yer Değiştirme Suretiyle Atanamıyacağı Hizmet Yerleri
Madde 15 ? (Değişik : 6/5/1992 - 92/3009 K.)
Vali, kaymakam, bölge müdürü, başmüdür, il ve ilçe müdürleri, emniyet müdürü, emniyet amiri, milli eğitim müdürü, defterdar, mal müdürü, kadastro müdürü, tapu sicil müdümüdürü, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü, Nüfus Müdürü ve bunların yardımcıları, taşra teşkilatında görevli şube müdürü, müdür, il ve ilçe müftüsü ve bunların yardımcıları ile koruma ve güvenlik hizmetlerini yürüten personel;

a) (Değişik: 17/7/1999-99/13143 K.) Kendisinin veya eşinin nüfusa kayıtlı olduğu il ve bu il'e bağlı ilçelere,
b) (Değişik: 17/7/1999-99/13143 K.) Nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte, en az 15 yıl müddetle devamlı olarak ikamet ettikleri veya hizmetini olumsuz yönde etkileyecek maddi ilişkisinin bulunduğu il veya ilçeye, bu il'e bağlı ilçelere, ilçenin bağlı bulunduğu il ve bu il'e bağlı diğer ilçelere,
c) (Mülga: 17/7/1999-99/13143 K.)
atanamazlar.

(Değişik: 17/7/1999-99/13143 K.) Ancak, son genel nüfus sayımına göre;
a) Ekli 1 Sayılı Cetvelde IV,V ve VI ncı bölge kapsamında belirlenen il merkezleri ile bunlara bağlı ilçe merkezlerinden nüfusu 50.000'i aşan yerlere,
b) (Değişik : 18/5/2001 - 2001/2526 K.) Diğer il veya ilçe merkezlerinden nüfusu 100.000'i aşan yerlere,
yapılacak atamalarda yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz.

Kurumlar hizmet gereği ve özelliklerini dikkate alarak ikinci fıkrada belirtilen sınırın üzerinde bir rakam tesbit edebilirler."

Bu hükme dayanılarak Emniyet Genel Müdürlüğü yapmış olduğu yeni belirlemede, sınırı 1 milyon olarak belirlemiştir.

Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 7. maddesi şu şekildedir:

"Personelin Atanamıyacağı Yerler
Madde 7 ? (Değişik : 15/2/2002 - 2002/3814 K.)
Personelin atanamayacağı yerlere ilişkin hususlar aşağıda belirtilmiştir.
a) Personel, kendisinin doğduğu veya nüfusa kayıtlı olduğu yer ile eşinin nüfusa kayıtlı olduğu veya hizmetini olumsuz yönde etkileyecek maddi ilişkisinin bulunduğu ya da nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte en az 15 yıl müddetle devamlı olarak ikamet ettikleri il ve bu ile bağlı ilçelere atanamaz.
b) Atandığı ilde (a) bendinde belirtilen durumdaki bir kimse ile evlenen personelin, yer değiştirmesini gerektiren başka bir sebep olmadıkça en geç üç yıl içinde atama istek formu doldurtularak bulunduğu il dışında bir yere ataması yapılır.
c) (Değişik: 22/1/2004-2004/6795 K.) Son genel nüfus sayımına göre merkez nüfusu bir milyonu aşan şehirler için (a) ve (b) bentleri hükmü uygulanmaz. Ancak, bu illere atanmış olanlar, o ilin ilçelerinden birinin nüfusuna kayıtlı veya doğduğu yer ise o ilçeye atanamazlar.
d) Personelin teklifle alındığı il veya birime tekrar atanabilmesi için aradan en az 5 yıl geçmesi veya o yere dönüşüne engel bir halinin bulunmadığı hususunda atanacağı İl Valiliğinin veya Genel Müdürlüğe bağlı birimlerde birim amirlerinin uygun görüş belirtmiş olması şartı aranır."

Yukarıdaki hükümde de görüleceği üzere polis memurları, ilin nufusu bir milyonu aşmış ise doğduğu veya nüfusa kayıtlı olduğu ile atanabilmektedir. Ancak ilçeye ilişkin sınırlama devam etmektedir.

Özel statülü iller nedir?

Polislere yönelik atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin 2002 yılından önceki halinde "özel statülü iller" belirlemesi yapılmıştı. Ancak, bu belirleme kaldırılmıştır. Google aramalarında çıkan Emniyet Genel Müdürlüğü kaynaklı bilgiler yanlıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber