Radyoloji çalışanlarının çalışma sürelerini artıran yönetmelik ve genelgeye dava

Haber Giriş : 17 Ekim 2007 12:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Türk Sağlık-Sen, radyoloji teknisyenlerinin çalışma sürelerinin günlük 5 saatten 9 saate çıkaran genelge ile bu genelgenin dayanağı yönetmelik hakkında Danıştay'a iki ayrı dava açtı.

Türk Sağlık-Sen, radyoloji çalışanlarının çalışma sürelerini 4 saat artıran genelge ile bu genelgenin dayanağı yönetmelik hakkında Danıştay'a iki ayrı dava açtı.

Radyoloji çalışanlarının çalışma sürelerinin artırılmasını Türk Sağlık-Sen'den tepki geldi. Sendika radyoloji çalışanlarının çalışma sürelerini 4 saat artıran genelge ile bu genelgenin dayanağı yönetmelik hakkında Danıştay'a iki ayrı dava açtı.

?Kamu Sağlık Hizmetlerinde İyonlaştırıcı Radyasyon Kaynakları ile Çalışan Personelin Radyasyon Doz Limitleri Hakkında Yönetmelik? 6 Ekim 2007 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Söz konusu yönetmelikte personelin çalıştırılabileceği doz limitleri hakkında bir düzenleme yapılırken çalışma saatleri ile ilgili herhangi bir hükme yer verilmemişti. Fakat Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yayınlanan 8 Ekim 2007 tarihindeki genelge ile radyasyonla çalışan kamu sağlık personelinin mesailerinin haftalık 45 saate çıkarılarak vardiya ve nöbet usulü çalıştırılması öngörülmüştü.

Çalışanları kanser başta olmak üzere birçok hastalıkla karşı karşıya bırakan ve diğer devlet memurlarından bile daha fazla çalışmalarını öngören bu uygulamanın önüne geçmek isteyen Türk Sağlık-Sen, söz konusu yönetmelik ve genelgenin iptali için Danıştay'a iki ayrı dava açtı.

Dava dilekçelerinde, iyonlaştırıcı radyasyon ile teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerler diğer birimlere göre insan sağlığına etkileri bakımından çok daha fazla risk faktörü taşıdığına işaret edilerek, 5 saatten 9 saate çıkarılmasının ölümcül etkilere yol açacağı vurgulandı ve yönetmeliğin hukuka aykırı olduğu görüldüğü belirtildi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de ?Umuyorum ki radyoloji çalışanlarının mağduriyetini giderecek bir hukuk zaferi daha kazanacağız. Türk Sağlık-Sen ayrıca yarın saat 12:30'da radyoloji teknisyenlerinin çalışma sürelerinin günlük 5 saatten 9 saate çıkarılmasını Sağlık Bakanlığı önünde yapacağı geniş katılımlı bir eylemle protesto edecek? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber