TSK'daki sivil memurlar da personel reformu kapsamına alınmalıdır

Haber Giriş : 18 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Kamu yönetimi ve personel yasalarını okuyoruz. Hükümetin ve TODAİE gibi kuruluşların çalışmalarını da takip ettik.

Hükümetin memurların ücret çalışma koşulları sosyal haklar ve özlük işlemleriyle ilgili çalışmaları takdire şayandır. Özellikle farklı kurumlarda aynı işi yapanlara eşit ücret ödenmesi ile ücret dengesizliğinin giderilmesi işçi sözleşmeli, memur gibi ayrımlara bakılmaksızın ücret özdeşleşmesini onaylamamak elde değil.

Ama okuduğumuz hiçbir tasarıda TSK da çalışan sivil memurlarla ilgili bir düzenleme göremedik. Çünkü bu memurlar diğer memurlardan farklı olarak TSK İç hizmet kanununa; sicil, disiplin ve diğer konularda da kendi iç yönergelerine bağlıdır. Konsept uzmanı, Askeri Tarih Uzmanı, uluslararası ilişkiler uzmanı vb... Eczacı, biyolog, kimyager, sosyolog, sosyal hizmet uzmanı, mühendis, mimar, halkla ilişkiler uzmanı vb. daha sayamayacağım pek çok üniversite mezunu nitelikli personel çalıştıran TSK malesef bu insanlara sadece sivil memur demektdir.

Hatta özlük dosyalarında 2 yıllık yüksek okul mezunu gibi 4 yıllık fakülte mezunlarında da yüksek okul mezunu yazar. Bitirilen üniversite sanki görmezden gelinir.

Bu insanlar hiçbir zaman birimlerinde şef, müdür, daire başkanı olamazlar. Çünkü başlarındaki amirleri astsubaylardır.

Lise mezunu astsubay avukat, mühendis, sosyolog ya da biyologa iş ile ilgili direktif verir. Ona izin verir, sicil verir, hatta işlerini nasıl yapması gerektiği hakkında bilgi verir. Çünkü onu devlet okutmuştur ve üniforma giyer.

Oysa mühendis devlet okulunda okusa da, güvenlik soruşturmasıyla işe başlamışta olsa, işi yapan kişi o olsa da amiri astsubaydır.

Sivil memur (hadi kat bakım görevlileri ve lise mezunu memurlar hariç olsun çünkü dışardakilere haksızlık olur) serviste arkaya biner, hatta ayakta gider.

1000 lojman varsa bunların 30'u sivil memur, 350'si Astsubay, 600'ü de subaylar içindir. Hatta astsubayın lojman hakkı dolar, puanını sıfırlar, yine de girebilir. Ama memur 200 puanlada giremez.

Kanunen çalışmanın ötesinde, fazla mesai ile çalışacak memuru, komutan emirle haftada 40 saatin üstünde istediği kadar çalıştırabilir. Tamamen idari kararla memura güvenlik nöbeti tutturulabilir ve tutturuluyorda. Bunlar için hiçbir ücret ödenmez.

Bence hükümet bu konuda acil önlemler almalı ve bu sistem düzeltilmelidir.

Selamlar

Haber yazan: Sivil memur
Çalıştığı Kurum: Türk Silahlı Kuvvetleri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber