Çakıcı olayına karışan Yargıtay Genel Sekreteri hakkında soruşturma başlatıldı

Haber Giriş : 19 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YARGITAY ile MİT arasında polemiğe yol açan Alaattin Çakıcı'nın Yargıtay dosyasıyla ilgili skandala adı karışan, Yargıtay Genel Sekreteri Ercan Yalçınkaya hakkındaki soruşturma Adalet Bakanlığı tarafından resmen başlatıldı.

İstanbul Başsacvılığı tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'a gönderilen Çakıcı'nın yurtdışına kaçışıyla ilgili dosyada, Çakıcı ile bağlantılı müteahhit Hakkı Süha Şen'in Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın yanısıra Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yalçınkaya ile de temas ettiği bilgisi yer almıştı.

Yasaya göre, Yargıtay Başkanı hakkında soruşturma açılıp açılmayacağına karar verme yetkisi Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nda (YBBK) olduğundan, Ok dosyanın Özkaya'la ilgili bölümünü geçen pazartesi günü YBBK'ya göndermişti.

Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Yalçınkaya hakim kadrosunda bulunduğundan hakkında soruşturma yapma görevi yasaya göre Adalet Bakanlığı'nın yetkisinde. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ok, bu çerçevede Yalçınkaya ile ilgili dosyayı da Adalet Bakanlığı'na göndermişti.

Bakanlıkta dosyayı ilk olarak inceleyen Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, bu inceleme sonucunda Yalçınkaya hakkındaki iddiaların soruşturulması gerektiği sonucuna vardı. Genel Müdürlüğün bu yöndeki görüşü üzerine Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu harekete geçti ve 2 müfettiş Yalçınkaya dosyasıyla ilgili olarak görevlendirildi. Adalet Bakanlığı müfettişlerinin süratle soruşturmaya başladıkları ve Yalçınkaya'nın yanısıra olayla ilgili müteahhit Şen ve başka kaynakların ifadelerine başvurabilecekleri belirtildi.

MİT Operasyon Daire Başkan Yardımcısı Kaşif Kozinoğlu'nun yargılanması için ya da sorusturulması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Başbakanlığa iletilmek üzere Adalet Bakanlığı'na herhangi bir yazının gelmediği öğrenildi. Yasaya göre MİT mensupları hakkında soruturma açılabilmesi ve yargılanabilmeleri için Başbakanlığın onay vermesi gerekiyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber