Bilim Kurulu Üyesi'nden çöl sıcakları ve virüse dair müjdeli haber

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü bir açıklama yaparak, hafta sonu gelecek çöl sıcaklarıyla birlikte, sıcaklığın artacağını, nemin azalacağını ve güneş ışığındaki ultraviyolenin virüsün bulaşmasını zorlaştıracağını belirtti. Prof. Özlü ayrıca "ine D vitamini sentezimiz artacak, bu da bağışıklık sistemimizi daha da güçlü kılacaktır." dedi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Mayıs 2020 02:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Bilim Kurulu Üyesi'nden çöl sıcakları ve virüse dair müjdeli haber

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü sosyal medya hesabından, hafta sonunda gelecek olan çöl sıcaklarıyla ilgili olarak müjdeli haberi verdi.

İşte Prof. Özlü'nün açıklamaları:

Haftasonu çöl sıcakları geliyor. Sıcaklığın artması, nemin azalması ve güneş ışığındaki ultraviyole virüsün bulaşmasını zorlaştıracaktır. Yine D vitamini sentezimiz artacak, bu da bağışıklık sistemimizi daha da güçlü kılacaktır.

Ancak sıcak hava da sağlığımız için bazı riskler taşımakta. Özellikle bebekler, yaşlılar, kronik böbrek, kalp ve akciğer hastalığı ya da yüksek tansiyonu olanlar, sıcak havalardan çok daha fazla etkilenebilmekte.Sıcak ve güneş çarpmaları yaşanabilir.

Özellikle, güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında, güneş altında ve yeterli hava akımı olmayan kapalı alanlarda kalınmamalı; ev ve işyeri gibi kapalı alanlar havalandırılmalı; aşırı efor gerektiren işlerden uzak kalınmalı.

Bol su, tuzlu ayran, maden sodası tüketilmeli; alkol ve sigaradan uzak durulmalı; ağır, yağlı yemeklerden ve tıka basa yemekten kaçınılmalı. Oruç tutanlar terlememek ve sıvı kaybetmemek için çok dikkat etmeli; iftarla sahur arasında bol sıvı almalı.

Sentetik ve dar giyecekler yerine; pamuklu, ipek veya ketenden bol ve rahat kıyafetler tercih edilmeli; şapka ve güneş gözlüğü takılmalı.

Sıcak çarpmasında halsizlik, bitkinlik, baygınlık, aşırı terleme, bulantı ve baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, ateş gibi belirtiler ortaya çıkar.

Bu durumda kişi hemen soğuk klimalı bir ortama veya vantilatör karşısına taşınmalı; üstü ıslak çarşafla örtülüp, klima maksimum soğukluk ve hızda çalıştırılmalı. Hastaya buzlu su banyosu yapılabilir. Hasta için 112 aranıp acilen hastaneye kaldırılmalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber