Memur ve emekliye zam icin hazırlıklara başlandı

Haber Giriş : 14 Mayıs 2003 23:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memur ve emekliye zam icin hazırlıklara başlandı

Yenişafak Gazetesinde konu ile ilgili olarak yer alan haber metni

58. hükümet, ocak ayında memur ve memur emeklilerine yapılacak zam için kolları sıvadı. Yüzde 5'lik, yüzde 7'lik, yüzde 10'luk ve yüzde 15'lik dilimleri içeren zamlar Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

Başbakan Abdullah Gül başkanlığındaki 58. hükümet, ocak ayında memur ve memur emeklilerine yapılacak olan zam için kolları sıvadı. Maliye Bakanlığı, ek bütçe hazırlıkları kapsamında, memurlara yılın ilk yarısı için verilecek zam konusunda da alternatifler hazırladı. Alternatifler, Bakanlar Kurulu'nda ele alınarak, oran belirlenecek.

"Yoksulluk ve yolsuzlukla mücadeleyi" öncelikli hedef olarak belirleyen 58. hükümetin, çalışanlarla ilk sınava memur maaşlarında yaşanacak. Hükümet, memurlara ve memur emeklilerine yılın ilk yarısı için verilecek zam oranının Ramazan Bayramı sonrasında netleştirecek.

Edinilen bilgiye göre, halen geçici bütçe hazırlıklarını sürdüren Maliye Bakanlığı uzmanları, memur ve memur emeklilerine verilecek zam oranları konusunda da alternatifler hazırladı. Maliye uzmanlarının yaptığı hesaplamalara göre, yeni yılda memur ve memur emeklilerine yapılacak bir puanlık zam bütçeye 240 trilyon liralık yük getiriyor. Tüm hesaplamalar buna göre yapıldı. Bu maliyet dikkate alınarak, yüzde 5'lik, yüzde 7'lik, yüzde 10'luk ve yüzde 15'lik zammın, bütçeye getireceği maliyetler hesaplandı. Bu alternatifler, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından değerlendirildikten sonra, Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

Ancak, 58. hükümet, memur ve memur emeklilerine ocak ayında, 3 Kasım seçimleri öncesinde memur ve memur emeklilerine yapılan 100 milyon liralık seyyanan zammın üç aylık farkını da ödeyecek. 57. hükümet, brüt 100 milyon liralık seyyanen zammın bir kısmını toplu olarak ocak ayında ödenmesini kararlaştırmıştı. Maliye Bakanlığı uzmanlarının, sözkonusu üç aylık seyyanen zam farkı ile ilgili de hazırlık yaptığı ve sözkonusu zam farkının maliyetini çıkardığı bildirildi.

IMF ile de görüşülecek
Edinilen bilgiye göre, memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranları, Bayram öncesinde Türkiye'ye gelecek IMF heyeti ile de masaya yatırılacak. Hükümetin, IMF ile yapacağı programa sosyal boyut eklenmesine ilişkin görüşmeler içinde memurlara yapılacak zammında yer alacağı öğrenildi. Bu çerçevede, hükümetin zamlarınn yüksek tutulması konusunda IMF'ye ikna etmeyi planladığı kaydedildi.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber