İzmir dahil 27 ilde maske takma zorunluluğu getirildi

İki ilde daha yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi. Maske takma zorunluluğu getirilen il sayısı 27 oldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2020 15:10, Son Güncelleme : 19 Mayıs 2020 21:17

İZMİR

İzmir İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, corona virüs tedbirleri kapsamında aldığı kararla maske kullanımını il genelinde zorunlu hale getirdi.

İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İlimiz İl Hıfzıssıhha Kurulu,1593 sayılı "Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 23. Maddesinde toplanarak; İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72'nci maddeleri uyarınca aşağıdaki ek kararlar alınmıştır. İlimizin tüm ilçelerinde, corona virüs salgınının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek, sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltarak sosyal izolasyonu tesis etmek amacıyla daha önce alınmış kararlara ilave olarak ekte bulunan cadde ve alanlarda ağzı ve burnu kapatacak şekilde tıbbi/bez maske kullanımının zorunlu hale getirilmesine, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282'nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılacağı hususu kamuoyuna saygı ile duyurulur" denildi.

VAN

Van'da bazı yerlerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında sokağa maskesiz çıkmak yasaklandı.

Valilikten yapılan açıklamada, İl Hıfzıssıhha Kurulunun Vali Mehmet Emin Bilmez başkanlığında toplandığı belirtildi.

Salgından kaynaklanan olumsuzlukların kent için bir tehdit unsuru olmasının önlenmesine yönelik bazı ilave kararların alınmasına gerek görüldüğü ifade edilen açıklamada, sokağa maskesiz çıkılmasının yasaklandığı yerler şöyle sıralandı:

"İpekyolu ilçesinde bulunan Cumhuriyet Caddesi (Beşyol Kavşağı-2 Nisan AVM Kavşağı arası), Kazım Karabekir Caddesi (Eski Cezaevi Caddesi Soydan Kavşağı arası), Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi (Kültür Kavşağı-Soydan Kavşağı arası), İskele Caddesi (Beşyol Kavşağı-Cemaller Sokak Kesişimi arası), Sıhke Caddesi (Beşyol Kavşağı-Zübeyde Hanım Caddesi Kesişimi arası), Yüzbaşıoğlu 1. Sokak (Sıhke Caddesi kesişimi-Maraş Caddesi kesişimi arası), Zübeyde Hanım Caddesi (Sıhke Caddesi kesişimi- Maraş Caddesi kesişimi arası), Koçibey Caddesi (Defterdarlık Caddesi kesişimi- Cemaller Sokak kesişimi arası), Ordu Caddesi (Milli Egemenlik Caddesi kesişimi- Cumhuriyet Caddesi kesişimi arası) PTT Caddesi üzerinde bulunan Peynirciler Çarşısı, Eski Defterdarlık Caddesi üzerinde bulunan Sakatatçılar Çarşısı, Ferit Melen Bulvarı üzerinde bulunan Rus Pazarı, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan İran Pasajı, alış veriş merkezleri, iş yerleri taksi ve otobüs durakları, tren garı, postane ve banka şubeleri ile ATM'ler."

Açıklamada, alınan idari tedbirlere uymayanlara cezai işlem uygulanacağı kaydedildi.

KOCAELİ

Kocaeli'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi.

Kocaeli Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında Kovid-19 ile mücadele kapsamında yeni kararlar alındı.

Kurul, tüm tedbirlere ek olarak kent genelinde 20 Mayıs'tan itibaren ikinci bir karara kadar "açık alanlar da dahil olmak üzere" tüm vatandaşların maske kullanmasının zorunlu hale getirilmesine karar verdi.

Alınan kararlara uymayanlar hakkında idari ve adli işlem başlatılacak.

MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMA CEZASI NE KADAR?

Maskesiz sokağa çıkanlar ve belirtilen önlemleri ihlal edenler hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282.maddesi uyarınca idari para cezası uygulanacağı açıklandı.

Hıfzısıhha Kanunu Madde 282: Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, ikiyüzelli Türk Lirasından bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.

İstanbul Valiliği, koronavirüs salgını nedeniyle toplu ulaşım araçlarında sosyal mesafenin korunmasına yönelik yeni tedbirler aldı. Alınan tedbirler kapsamında belirtilen, önlemleri ihlal edenler hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282.maddesi uyarınca idari para cezası uygulanacağı açıklandı.

Daha önce Adıyaman, Amasya, Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bartın, Denizli, Düzce, Kastamonu, Muğla, Karabük, Sakarya, Isparta, Kırklareli, Burdur, Siirt, Rize, Kayseri, Tunceli, Kırıkkale, Kahramanmaraş, Eskişehir, Bolu ve Uşak illerinde maske takmak zorunlu olmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber