Yurt dışından gelenler artık KYK yurtlarında kalmayacak

Sağlık Bakanlığı 81 ile genelge gönderdi. Genelgeye göre yurt dışından gelen vatandaşlar artık KYK yurtlarında karantinaya alınmayacak. Kişilerin izolasyon süreçleri evde takip edilecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Mayıs 2020 08:46, Son Güncelleme : 20 Mayıs 2020 13:43
Yurt dışından gelenler artık KYK yurtlarında kalmayacak

Sağlık Bakanlığınca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında yurt dısından planlı ucuslarla ülkeye gelen vatandasların 14 gunluk izolasyonlarının, artık Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında yapılmayacagı, kisilerin havaalanlarında yapılan muayeneleri sonrasında evde izolasyonlarının ve izlemlerinin yapılacagı bildirildi.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce, "Yurt Dısından Planlı Ucuslar Ile Toplu Olarak Gelen Kisilere Yonelik Uygulamalar" başlıklı resmi yazı, Icisleri ile Dısisleri Bakanlıklarına, Turkiye Hudut Ve Sahiller Saglık Genel Mudurlugu ile Saglık Bilgi Sistemleri Genel Mudurlugune ve tüm valiliklere gönderildi.

Resmi yazıda, Icisleri Bakanlıgı tarafından yayımlanan genelgeler ile yurt dısından Türkiye'ye, Turk vatandaslarının girislerine izin verildiği ve bu kisilerin ülkeye girisleri sırasında yapılacak calısmaların belirlendiği, uygulamaya konulduğu ifade edildi. Bu kapsamda yurt dısından planlı ucuslarla gelen kisilerin Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) baglı yurtlara alınarak izole edildiği ve izlemlerinin gerceklestirildiği hatırlatıdı.

Türkiye'de yeni normalleşme süreci içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 18 Mayıs'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrasında yurt dısından planlı ucuslar ile gelecek vatandaslara dair uygulamaların düzenlendiği belirtildi.

Yazıda, "Yurt dısından planlı ucuslarla gelen vatandasların 14 gunluk izolasyonları artık KYK yurtlarında yapılmayacagına, kisilerin hava alanlarında yapılan muayeneleri sonrasında evde izolasyonlarının ve izlemlerinin yapılacagına ve halen yurtlarda kalmakta olan kisilerin 14 gun karantina sureclerini tamamlamasına bakılmaksızın PCR testi sonrası yurtlardan cıkıslarının 23 Mayıs 2020'ye kadar tamamlanmasına karar verilmistir." bilgisine yer verildi.

- "İletisim ve adres bilgileri kayıt altına alınacak"

Bu kapsamda, yurt dısından planlı ucuslarla yeni gelecek gelen kisiler icin yapılacak uygulama esasları şöyle:

"- Havaalanı icinde belirlenen alanlarda muayeneler yapılacak ve semptomları degerlendirilecek, muayene yapılan kisilerin iletisim ve adres bilgileri Halk Sağlığı Yönetim Sistemi'ne (HSYS) sınır girisi bolumunde kayıt altına alınacak.

- Havaalanında yapılan muayeneleri sırasında semptom yonunden supheli gorulen kisiler, havaalanlarında izolasyon alanına alınacak ve 112 aracılıgıyla il saglık mudurlugu tarafından belirlenen hastaneye yonlendirilecek.

- Yapılan degerlendirmede herhangi bir semptom belirlenemeyen kisilere onam formları imzalatılacak ve kendi imkanlarıyla evlerine ulasmaları, kendi evlerinde 14 gunluk izolasyonları saglanacak ve bu sure icinde aile hekimleri tarafından izlemleri yapılacak."

Yurt dısından planlı ucuslar ile daha once gelen ve halen yurtlarda kalmakta olan kisiler icin ise uygulama esasları şu şekilde olacak:

" - Yurtta herhangi bir pozitif vaka olmasına ve 14 gunluk karantina surelerinin tamamlamasına bakılmaksızın, yurtta kalan kisilerin tamamına yapılacak olan PCR taraması sonrası yapılan analiz sonucları pozitif olan kisiler hastanelere alınarak, tanı ve tedavi islemleri baslatılacak.

- Negatif olan kisiler ise temaslı olarak kabul edilip ikinci bir 14 gunluk izolasyon ve izlem icin onam formları imzalatılarak evlerine gonderilecek."

- Talimatlara aykırı hareket edenlere cezası verilecek

Öte yandan, Kovid-19 hasta temaslısı olarak değerlendirilen, hastanede yatması gerekmediğinden sağlık ekibince evde izlenmesine karar verilen kişilerin evde klinik durumunun takip edilebilmesi, hastalık belirtileri görüldüğünde veya mevcut belirtilerde değişiklik olduğunda veya genel sağlık durumunda bir bozulma gerçekleştiğinde erken müdahale yapılabilmesi ve hastalığın topluma yayılımının engellenmesi amacıyla 14 gün süreyle evde izlemi ve izolasyon/karantina altında bulunması gerektiğini belirten ve kişinin bunu imzalaması gereken "Evde Kovid-19 Hastası/Temaslısı İzlem (Karantina) Bilgilendirme ve Onam Formu" da yazının ekinde yer aldı.

Yazıda, onam formunda talimatlara aykırı hareket edilmesi halinde 3 bin 150 lira idari para cezası uygulanacağı, kesin, olası veya temaslı olunması nedeniyle sadece kişinin kendi sağlığını değil başkalarının sağlığını da doğrudan tehdit etmesi karşısında idari yaptırım olacağı ve suç duyurusunda bulunulacağı vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber