İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Devlet, bütün kurumları toplayıp kriz yönetimi tatbikatı yapacak

Haber Giriş : 20 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

21-24 Aralık tarihleri arasında MGK üyelerinden bakanlıklara, bürokrasiden medyaya devletin bütün birimleri Ankara'da toplanacak.

Türkiye, Irak'taki istikrarsızlık başta olmak üzere bölgesinde gelişen tehdit algılamalarına karşı kriz yönetimini yeniden gözden geçiriyor. Dış tehditlere karşı Türkiye'nin yekvücut halinde hareket etmesinin planlandığı ?kriz yönetimi tatbikatı' Milli Güvenlik Kurulu (MGK) başkanlığında yapılacak. Toplantıda askerden sivile, bürokrasiden medyaya kadar oluşacak tehditte nasıl hareket edileceğinin kriterleri belirlenecek.

Milli Kriz Yönetimi amacıyla 21-24 Aralık tarihlerinde düzenlenecek tatbikat, ?Güven 2004' adını taşıyor. Türkiye'nin tüm resmi kuruluşları, Ortadoğu'da yaşanan istikrarsızlığın muhtemel sonuçları da dikkate alınarak ?Güvenlik Tatbikatı? çerçevesinde bir araya geliyor. ?Dış tehditten kaynaklanan kriz yönetiminin milli esaslarını tespit etmek? amacıyla düzenlenen tatbikata, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, tüm bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları katılacak. Tatbikatta millî alarm sistemi gözden geçirilecek, kriz anında seferberlik ve savaş hali hazırlıkları ele alınacak. Tatbikatın hedefleri arasında emniyetli muhabere sistemi ile medya faaliyetlerinin denetlenmesi de bulunuyor.

MGK Genel Sekreterliği'nin koordinasyonunu üstlendiği tatbikata MİT, Hazine, Dış Ticaret Müsteşarlığı, TRT, Anadolu Ajansı, Basın Yayın Enformasyon, Türk Telekom, Türk Hava Yolları ve Kızılay gibi kritik önemi haiz kurumlar da katılacak. Tatbikat, olay anında seferberlik ve savaş hali gibi durumların organizasyonu ile mülteci ve göçmen hareketlerinin tahmini ve planlanmasını içeriyor. Ülkenin içinden geçtiği kritik dönemde düzenlenen toplantı, ekonomik hususları da içeriyor. Kriz yönetiminin ekonomi başlıklı bölümüne Maliye, Sanayi ve Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Tarım bakanlıkları temsilci gönderecek. Tatbikat yapılacak salonlar, muhtemel casusluk faaliyetlerine karşı böcek taramasından geçirilecek.

Tatbikata ilişkin bilgiler, MGK Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan bir yazıyla ilgili kurum ve kuruluşlara duyuruldu. Hazırlıkları, 25 Haziran'da başlayan çalışmanın ana hedefi, oluşacak bir tehditte devletin tek bir elden krize müdahalesi olarak açıklanıyor. Buna göre MGK Genel Sekreterliği koordinasyonunda kriz bölgesine ilişkin politik, askeri, ekonomik ve idari kararlar doğrudan alınacak. Tatbikatla ilgili olarak oluşabilecek tehdit algılamaları ve muhtemel olaylar listesi MGK Genel Sekreterliği'nin Erdoğdu salonunda Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri ve İçişleri bakanlıkları personelinin katılımıyla tespit edildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber