Enerji'de 91 bürokrat ve işadamına gözaltı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Ekim 2007 19:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zanlıları gözaltına alan polis, bakanlıktaki bilgisayarlara da el koydu.

Enerji Bakanlığı'na bağlı Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (Botaş) ve Maden İşleri ekseninde gerçekleşen ihalelerde yüzlerce milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı ve rüşvet alındığı iddiası ile başlatılan operasyonun boyutları büyüyor.

6 aylık teknik ve dosya takibi sonucunda ortaya çıkarılan yolsuzluk şebekesinde gözaltına alınan bürokrat ve işadamı sayısı 91'i buldu. Edinilen bilgiye göre, dinlemeye takılan kişilerden işadamı İ.S. adlı kişi, Botaş'ın değişik il ve bölgelerde yapacağı iletim hattı, kompresör inşaatı ve yeraltı gaz depolama tesisi ihale şartnamelerini bürokratlarla anlaşarak istenilen isimlere göre ayarlanmasını sağlıyor.

Enerji Bakanlığı'nda ağırlığını Botaş ihalelerini oluşturan dosyalar dolayısıyla operasyon düzenlendi. 'Mavi Hat' ismi verilen operasyon kapsamında yürütülen soruşturma için 31 kişi gözaltına alındı. Operasyon çerçevesinde bakanlığa bağlı Maden İşleri'nde inceleme yapılıyor. Gözaltına alınanlar arasında üst düzey bürokratlar da bulunuyor. Operasyonun uzun süreli bir çalışma sonucu gerçekleştirildiğini açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "2006 yılından beri takip ediyoruz. Çok hassas davrandık. Hedefimiz temiz toplum, temiz yatırım ortamı." ifadesini kullandı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Mali Şube ekipleri, dün sabah 31 işadamı ve bürokrattan oluşan zanlıların ev ve işyerlerine eşzamanlı operasyonlar gerçekleştirdi. Zanlıların 7'si üst düzey bürokrat. Gözaltına alınan işadamları arasında 'Beyaz Enerji' operasyonunda tutuklanan İ.S. de bulunuyor. Edinilen bilgiye göre operasyonun temeli, yüzlerce milyon dolarlık ihaleleri alamayan rakip firmaların, ihalelerde yolsuzluk yapıldığına ilişkin şikayet ve ihbarlarına dayanıyor. Konuyu emniyet birimleri ile Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu iki ayrı koldan araştırdı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma çerçevesinde iki hafta önce, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e bir brifing verdi. Operasyon, Güler'in izni ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla yapıldı. Gözaltı sayısının 91'i bulacağı belirtiliyor. Soruşturmada zanlılar için dört günlük gözaltı süresi kullanılacak. Emniyetteki ifadelerinin ardından hakim karşısına çıkarılacak zanlılar, çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, rüşvet alıp vermek ve ihaleye fesat karıştırmakla itham ediliyor.

Operasyon için yapılan araştırmalarda, bazı kişilerin bürokratların yardımıyla Botaş'ın yaptığı iletim, kompresör ve yeraltı depolama tesisi ihale şartnamelerine kişi ve şirketlere yönelik özel şartname hazırlattığı tespit edildi. Yapılan takibat esnasında daha önceki bir operasyonda gözaltına alınıp serbest bırakılan işadamı İ.S., telefon dinlemesine takıldı. İşadamının Botaş'ın değişik il ve bölgelerde yapacağı iletim hattı, kompresör inşaatı ve yeraltı gaz depolama tesisi ihale şartnamelerinin istenilen isimlere göre ayarlanmasını sağladığı iddia ediliyor. Bu çerçevede bazı ihale şartnamelerinin dört kere değişmesini sağladığı öne sürülüyor. Bu çerçevede dün Botaş Genel Müdürlüğü'nde yöneticilerin ifadesine başvuran mali polis ve jandarma, Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, yardımcıları Şakir Arıkan ve Rıza Çiftçi ile iddiaların olduğu dönemde Botaş Yönetim Kurulu üyesi olan Bekir Aksoy ile görüştü. Birçok belgenin de fotokopisi çekildi. Söz konusu belgelerin Çorum Kompresör İhalesi, Şah Deniz Boru Hattı Yunanistan Deniz Geçişi Projesi ve İzmir Nazilli Boru Hattı'na ilişkin olduğu öğrenildi. Bakan Güler, konuyla ilgili olarak Zaman'a yaptığı açıklamada, "Botaş'a yönelik yaptığımız incele ve araştırma sonucunda elde ettiğimiz çalışma sonuçlarını savcılığa suç duyurusu olarak sunduk. 7 kişiyi bildirdik. Bu konuda herhangi bir tavizimiz olmayacak. Konu yargıya intikal etmiştir. Botaş'ta daha önce de görevden alıp, istifa edenler de var. Bunların hepsine suçlu gözüyle bakılmamalı." ifadelerini kullandı.

Sedat Güneç, İsmail Altunsoy, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber