İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Türkiye yeni ruhsat sahalarını Dünyaya ilan etti

Türkiye, Rum yönetiminin tek taraflı sondaj faaliyeti yürüttüğü Doğu Akdeniz'deki yeni ruhsat sahalarını resmen dünyaya ilan etti. Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin deniz kıta sahanlığı sınırları içinde TPAO'nun sismik araştırma ve sondaj ruhsat başvurusunda bulunduğu alanları BM'ye gönderdi. Libya ile deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat imzalayan Türkiye, parsel savaşında bir adım öne geçerken, Yunanistan'ın adalar üzerinden kıta sahanlığı iddiası tezine güçlü bir alternatif oluşturmuştu. Yeni ruhsat sahaları da bu anlaşmaya dayanılarak ilan edildi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Haziran 2020 01:14, Son Güncelleme : 03 Haziran 2020 01:17
Türkiye yeni ruhsat sahalarını Dünyaya ilan etti

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin, BM'ye bildirdiği Doğu Akdeniz'deki deniz sınırları ile TPAO'nun bu sınırlar içindeki araştırma ve sondaj ruhsat başvurusunda bulunduğu yeni ruhsat sahalarını gösteren haritalara yer verdi.

"TÜRKİYE, EGEMEN HAKLARINI KULLANMAYI KARARLILIKLA SÜRDÜRECEK"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, TPAO'nun araştırma ve sondaj faaliyetleri gerçekleştirmek üzere başvuruda bulunduğu yeni ruhsat sahalarının, Türkiye'nin BM'ye bildirdiği kıta sahanlığı sınırları içinde olduğunu hatırlatarak, "Ülkemiz, defalarca duyurduğu bu sahada egemen haklarını kullanmayı kararlılıkla sürdürecektir" açıklamasında bulunmuştu.

TPAO, Akdeniz'de Türk karasuları dışında sahip bulunduğu, pafta numaraları belirlenmiş ruhsat sahalarında yedi adet ilave petrol sahası için başvuruda bulunmuş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün konuya ilişkin kararı 30 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

GAZ BORU HATTI PLANINA ENGEL

Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarının paylaşımı mücadelesinin temelini enerji kaynaklarına sahip olma, sorunların temelini ise Yunanistan-GKRY ikilisinin uluslararası hukuka aykırı olarak Türkiye'yi dışlayan ve diğer kıyıdaşların hakkını da aşındıran, denizleri sahiplenme girişimleridir. Rum yönetiminin Avrupa ve ABD'li şirketlerle KKTC'nin haklarını hiçe sayarak attığı adımlara karşı Türkiye libya ile "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasının" anlaşmasını yaparak, gaz boru hattı planına ciddi bir engel koydu.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanları sınırlandırması konusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) sonra ikinci anlaşmasını Libya ile imzalaması Doğu Akdeniz'de izlediği politikalar bakımından önemli bir kazanım olarak öne çıkıyor.

İstanbul'da iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından imzalanan anlaşma, Güney Kıbrıs Rum yönetimi (GKRY) ve Yunanistan ikilisinin İsrail, Lübnan, Mısır, Ürdün gibi bölge ülkeleriyle üçlü iş birliği mekanizmaları kurma yoluyla veya "Doğu Akdeniz Gaz Forumu" gibi oluşumlarla Türkiye'yi Akdeniz'de dışlama ve yalnız bırakma politikalarına da hukuki ve siyasi açıdan güçlü bir yanıt niteliği taşıyor.

ANLAŞMANIN STRATEJİK MAHİYETİ

Türkiye, Doğu Akdeniz'de bir oldu bittiye müsaade etmeyerek yani, kendisine yönelen kuşatmayı yarmış oldu. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İtalya, İsrail, Mısır ve diğer tüm ülkeler Libya üzerinden Doğu Akdeniz'de mevzi kazanmaya ve/veya var olan mevzilerini tahkim etmeye çalışırken, aynı zamanda bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye bu sürece kayıtsız kalmadı.Türkiye, Libya'yla imzaladığı mutabakatla Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki bağlantıyı da kesmiş oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber