112 acil servis, apandisi patlayan hastayı, 'hiçbir şeyi yok' diyerek almadan geri döndü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2007 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İddiaya göre Sivas'ta karın ağrısı şikayeti nedeniyle oğlunun hastaneye kaldırılması için 112 Acil Servis'i arayan aileye, önce telefonda hastaya nasıl müdahale edeceği öğretildi. Ailenin tekrar araması üzerine eve giden 112 çalışanları, hastanın tansiyonunu ölçerek ateşine baktı. Daha sonra sağlık görevlisi aileye dönerek, "Önemli birşey yok. Taksi parası vermemek için bizi aradınız" suçlamasında bulundu.

Ambulansın, hastaneye götürmeden döndüğü hasta, taksiyle Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Apandisi patladığı anlaşılan hasta hemen ameliyata alınarak kurtarıldı.

Edinilen bilgiye göre, Pulur Mahallesi'nde bulunan evinde gece 02.30 sularında ishal ve karın ağrısı çeken Mustafa Çetintaş (18), ailesini uyandırarak yardım istedi. Anne Pembe Çetintaş, bir taraftan acılar içinde kıvranan çocuğuna yardım etmek isterken, diğer taraftan da 112 Acil Servis'i aradı. İddia edildiğine göre, oğlunun acilen hastaneye kaldırılması gerektiğini söyleyen anneye, servis çalışanları önce telefonda nasihatta bulundu.

İddia sahibi Pembe Çetintaş, "112'yi arayarak karşıma çıkan sağlık görevlisine durumu anlattım. Onlar da telefonda oğluma ayran içirmemi ve acısının geçmemesi halinde bedenine sıcak su uygulamamı tavsiye etti. Söylenenleri yaptım. Fakat oğlumun acıları dinmeyince tekrar aramak zorunda kaldım" diye konuştu.

İkinci aramada eve gelen 112 sağlık ekibinin buradaki tutumu ise Çetintaş ailesini iyice şaşırtmış. Sabaha karşı saat 04.00 gibi sağlık ekibinin evlerine geldiğini söyleyen anne Pembe Çetintaş'ın ifadelerine göre, ekip bu kez hasta Mustafa Çetintaş'ın tansiyonunu ölçerek ateşine baktı. Herşeyin normal olduğunu ifade eden sağlık ekibi, "Taksi parası vermemek için bizi buraya kadar getirttiniz" diyerek aileyi azarlayıp hastayı almadan geri döndü. Bu olaydan yarım saat sonra taksi ile Sivas Numune Hastanesi'ne kaldırılan Mustafa Çetintaş, nöbetçi doktor tarafından hemen ameliyata alındı. 18 yaşındaki Çetintaş'ın apandisinin patladığı anlaşıldı. Ameliyat sonrası doktorun söyledikleri ise Çetintaş ailesine bir şok daha yaşattı. Anne Pembe Çetintaş, doktorun kendilerine hastanın biraz daha geç getirilmesi halinde zehirlenip öleceğini, bu nedenle şanslı olduklarını söylediğini belirtti. "İnsanların görevini yapmaması nedeniyle oğlum ölümle burun buruna geldi" diyen anne Çetintaş, "Bunun hesabını kim verecek?" diye sordu.

Ameliyat sonrası tedavisi devam eden Mustafa Çetintaş da annesinin anlattıklarını doğruladı. Ölümün kıyısından dönen Çetintaş, "İkinci aramamızda gelen doktor, sadece ateşimi kontrol edip tansiyonumu ölçtü. Bir şeyim olmadığını söyleyerek beni ve ailemi azarladı. Daha sonra gözümü hastanede açtım. Kız kardeşim sabahın 4'ünde sokağa çıkıp taksi getirmese, belki de 112 ekiplerinin ilgisizliği nedeniyle ölmüş olacaktım. İnsan sağlığına değer vermeyen kişiler hakkında işlem yapılmasını istiyorum" dedi.

Suçlamaları araştırdıklarını söyleyen Sivas İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı da, ilgili kişiler hakkında soruşturma başlattıklarını söyledi. 112 Acil Servis'e gelen telefonların kayıt altına alındığını belirten Yazı, "İlk belirlemelere göre hastanın ishal olması doktoru şaşırtmış. Ancak, konuşmaları da dinleyerek sorumlu kişiler hakkında ne gerekiyorsa yapılacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber