Köşk tartışmasına Anayasa formülü

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Ekim 2007 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti, Köşk seçimini de düzenleyen referandumun ardından Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresiyle ilgili tartışmaları yeni Anayasa'ya koyacağı geçici madde ile bitirecek

BİLAL ÇETİN

Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliğinin referandumla kabul edilmesiyle 12. cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresiyle ilgili tartışmalar sürüyor. AK Parti sorunu Anayasa'ya koyacağı ?Gül'ün görev süresi 7 yıl olacak? şeklindeki geçici madde ile çözecek.

GÜL'ÜN GÖREV SÜRESİ 7 YIL

Referandumda Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi ile birlikte cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olarak düzenlenirken, bir kişinin üst üste iki defa cumhurbaşkanı seçilmesine de imkan sağlandı. Gül'ün görev süresinin 5 yıl mı yoksa 7 yıl mı olacağı tartışmaları ise sürüyor. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, ?Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi 7 yıldır. Anayasa değişikliği yürürlüğe girdiği tarihten sonra seçilecek cumhurbaşkanı için 5 yıl kuralı uygulanır. Parlamenter sistemde cumhurbaşkanının görev süresinin kısaltılması yoluyla veya başka bir suretle görevine son verilemez. Aksi halde iktidarlar istemediği cumhurbaşkanının görevine son verme yoluna gider? dedi. Bozdağ Fransa'da cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıla indirildiğini hatırlatarak Chirac'ın 7 yıl olarak görev yaptığını söyledi.

REFERANDUM İPTAL EDİLEMEZ

Bozdağ, CHP'nin referandumun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasıyla ilgili olarak da ?Anayasa değişikliklerini Anayasa Mahkemesi esas bakımından denetlemeyez. Şekil bakımından denetlemesi ise Meclis'teki oylama ile sınırlıdır? yorumunu yaptı.

12. cumhurbaşkanı nasıl seçilecek

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi 2014 yılında gerçekleşecek. Abdullah Gül'ün görev süresinin dolmasına 60 gün kala cumhurbaşkanı seçimi başlayacak. Yapılacak ilk tur oylamada oyların yüzde 50.1'ini alan cumhurbaşkanı seçilecek. İlk turda hiçbir adayın salt çoğunluk sağlayamaması halinde ise en çok oy alan iki aday arasında ikinci tur oylama yapılacak. Bu oylamada geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. İkinci oylamaya katılan adaylardan birinin ölmesi veya adaylıktan çekilmesi halinde ise kalan tek aday için sandık başına gidilirken bu oylama referandum şeklinde yapılacak. Bu oylamada geçerli oyların çoğunluğunu alması halinde aday cumhurbaşkanı seçilecek.

Özbudun: Gül'ün görev süresi 5 yıl

Gül'ün görev süresinin 5 mi yoksa 7 yıl mı olacağı tartışması hukukçuları ikiye böydü. Anayasa Hukukçusu Prof.Dr. Ergun Özbudun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 5 yıl olacağını ve genel seçimlerin 4 yıl sonra yapılacağını savundu. Prof.Dr. Ergun Özbudun ?Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olarak düzenlenmiştir. Burada kazanılmış hak yoktur. Cumhurbaşkanının görev süresini 7 yıl olarak kabul edersiniz bir daha aday olmamasını da kabul etmeniz gerekir. Genel seçimler de 5 değil 4 yıl sonra yapılacaktır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber