İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sanal alış verişte bunlara dikkat edin

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Ekim 2007 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İnternetten ister 1000 YTL'ye PC alın, isterseniz 20 YTL'ye pizza ısmarlayın, alışveriş yaptığınız sitenin güvenliğine aynı derecede dikkat etmek zorundasınız.

İNTERNETİN yaygınlaşmasıyla artan kullanıcı sayısı elektronik ticaretin de her geçen gün büyümesini sağlıyor. Elektronikten giyime, kozmetikten gıdaya, kırtasiyeden konser biletlerine ve hatta yemek siparişlerine kadar artan çeşitlilik sunduğu kolaylıklarla bir çok insanı etkilemeyi başardı.

Elektronik ticaretin güvenilirliği konusunda kafalarda hala soru işaretleri var. Güvenilirliği sağlamak için gerek Türkiye içinde gerekse yurt dışında adı geçen firmalar büyük yatırımlar yapıyor.

Ülkemizde bulunan büyük kurumların bu alanda ciddi yatırımları mevcut. Bu işi layıkıyla yapanların yanında eline yüzüne bulaştıran bir çok küçük çaplı firma da bulunuyor.

AÇIKLAMALARI OKUYUN

İnternet üzerinden alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken bazı esaslar var. Öncelikle alışveriş yapacağınız sanal mağazanın satış koşullarını, garanti ve iade durumunu, kargo ve teslimat süresini ve ödeme biçimlerini öğrenmek için sitelerin açıklamalarını okumak oldukça önemli. Elektronik ticaret ile yapılan alışverişlerde kredi kartları, kullanım kolaylığından dolayı ödemelerde ön plana çıkıyor. Ancak kredi kartı kullanımı bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Sanal ticarette ödeme sırasında kredi kartının ön yüzünde bulunan 16 haneli numaraya, son kullanma tarihine ve kartın arka yüzünden bulunan 3 haneli güvenlik numarasına ihtiyaç duyuluyor.

Şu anda kredi kartları için sanal ortamda kullanılan bir kullanıcı şifresi sistemi bulunmadığı için kart üzerinde açıkta bulunan bu bilgilerin çalınıp kötü amaçla kullanılması oldukça kolay. Diğer ödeme biçimleri olan banka havalesi ve ?mail order' gibi para gönderme işlemleri öncesinde mutlaka mağaza ile iletişime geçilmeli. İnternet üzerinden alışverişte dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise sanal mağazanın ne kadar ciddi olduğu. Alışveriş öncesinde iletişim bilgilerini, sorumlu kişilerin e-posta ve telefonlarını, firma kimliğini ve mağaza prosedürünü mutlaka kontrol etmek gerekiyor.

Mağazaların ürünler için belirlediği fiyatlar da önemli. Ürünün ortalama piyasa fiyatının çok altında olması gibi durumlarda, daha sonra oluşabilecek anlaşmazlıklara engel olmak için mutlaka mağaza ile iletişime geçmek gerekiyor.

Sanal alışveriş sitesinin ürün fiyatları dışında uyguladığı kargo, paketleme gibi ekstra maliyetleri de ürünü satın almadan önce incelemek gerekiyor. Ayrıca eğer ürün fiyatları döviz ile yer alıyorsa, döviz birimine ve kuruna bunun yanında KDV eklenmiş son fiyatlara dikkatle bakmak gerekiyor.

Sipariş işlemi tamamlandıktan sonra verilen sipariş ve sıra numaralarını ve sonuçlanmış ödeme ekranının birer kopyasını bilgisayara kaydetmek, satın alınan ürünün durumunu takip etmek ve daha sonra olabilecek gecikmeler için oldukça önemli.

BEKLEME SÜRESİ ÖNEMLİ

İnternette bulunan bir çok sanal mağaza stoklu olarak çalışmıyor. Sergilenen ürünler distribütör firmalardan siparişlere göre temin ediliyor. Ancak ülkemizde bu sistemi henüz tam olarak oturtmayı başarabilmiş bir mağaza yok. Müşteriler verdikleri siparişler için günlerce beklemek zorunda kalabiliyor. Distrübütör firmada da siparişin verildiği tarihte bulunmayan ürünler sanal mağazalarda buna rağmen satışta görülebiliyor. Bu kontrol sistemi henüz doğru bir biçimde işlemiyor. MURATHAN KULAÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber