Su geleceğin altını olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2007 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danimarka'nın Aarhus Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erik Jeppesen, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın, küresel ısınmadan en fazla etkilenen bölgelerin başında geldiğini, bu bölgede gelecekte çok ciddi su sıkıntıları yaşanacağını söyledi.

Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri Konferansı kapsamında Meke Gölü'nü gezen 119 bilim adamı ve uzmandan birisi olan Erik Jeppesen, Meke Gölü'nü bu yılın haziran ayında da gezdiğini, o döneme göre suyun daha da azaldığını gördüğünü belirtti.

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın, küresel ısınmadan en fazla etkilenen bölgelerin başında geldiğini vurgulayan Jeppesen, şunları kaydetti: ''Bu bölgede gelecekte çok ciddi su sıkıntıları yaşanacak. Şu anda Anadolu kurak bir bölge. Tarım, toplam kullanılan suyun yüzde 75'inden fazlasını harcıyor. Bu çok ciddi bir rakam. Özellikle Anadolu'da suyu en fazla tüketen şeker pancarı üretimi yapılıyor. Türkiye'de yaşanan bu sorunlar yurt dışından takip ediliyor. Türkiye'deki su kaynakları yavaş yavaş tükeniyor.''

Jeppesen, önceden dünyada tuzun altın olduğunu, sonra petrolün öne çıktığını ve bu yüzden savaşlar yaşandığını ifade ederek, ''10 bin yıl önce sulak alanlarla kaplı Anadolu'da şimdi bu alanların kalıntıları kaldı. Bu coğrafyada su, geleceğin altını olacak. Su yüzünden savaşlar çıkar mı? Bunu bilemem ama suyun altın değerinde olacağı kesin''dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber