İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Çirkin videolar YouTube'dan kaldırılmalı; işte Türk kullanıcılara düşen görev

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Ekim 2007 12:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Dünyanın en popüler video paylaşım platformu YouYube'da PKK'nın çok sayıda propaganda videosu yayınlanıyor. Videolarda, PKK'lı teröristlerin Mehmetçiğe karşı düzenlediği kanlı eylemler, Türk askeri araçlarına uzaktan kumandalı mayınlarla düzenlenen saldırılar yer alıyor.

Ayrıca teröristlerin eğitimleri, kaplarındaki günlük yaşantı ve bölücübaşı Abdullah Öcalan ve örgütün sözde komutanlarının propaganda konuşmaları da videolarda yer alıyor.

Eli kanlı bölücü örgüte mensup militanlarından öldürülenlerine ait resimlerinin slayt olarak gösterildiği klipler, Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde yer alıyor.

Kliplerde ayrıca Mehmetçiğe kurşun sıkan eli kanlı teröristlere Kürtçe ve Türkçe övgüler yer alıyor.

YouTube'a üye Türk kullanıcılar tarafından protesto mesajlarına boğulan propaganda videolarının sayısının çokluğu şaşırtıcı bulunuyor.

BBP'DEN, YOUTUBE'DAKİ GÖRÜNTÜLERLE İLGİLİ SUÇ DUYURUSU

Büyük Birlik Partisi, YOUTUBE'daki bazı videolar, kullanıcı isimleri ve yorumlarda Atatürk'e ve şehitlere hakaret edildiği iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

BBP Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi Reyhan İşeri, Ankara İl Başkanı Tahir Adalı ile bazı partililer, suç duyurusunda bulunmadan önce Ankara Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı.

İşeri, YOUTUBE'da başta Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, şehitlere, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a, ordu ve emniyet mensuplarına, ''hayatını Türkiye ve Türk dünyasına adayan Alparslan Türkeş'e, Türk milletine büyük hizmeti geçen Nihal Atsız'a'', Türk kızlarının namus ve iffetine, Türkiye'ye, Türk milletine ve bayrağa küfür ve hakaret içeren videolar, rumuzlar ve yorumlar bulunduğunu anlattı.

Bu görüntüleri, rumuzları ve yorumları kınadıklarını belirten İşeri, bunların, milletin ve vatanın birlik ve bütünlüğünü parçalamayı amaçladığını kaydetti.

Türk milletinin bu tip saldırılara itibar etmeyeceğini söyleyen İşeri, ''YOUTUBE'daki görüntülerin, bilişim suçu kapsamında incelenip, suç unsuru oluşturan video paylaşımlarına erişimin yasaklanmasını, suç işleyen şahıslar hakkında Türk Ceza Kanunu'na göre gerekli işlemlerin yapılarak, Türk adaleti önünde gerekli cezanın verilmesini istiyoruz'' dedi.

BBP'liler, daha sonra suç duyurusu dilekçelerini Basın Savcılığına verdiler.

VİDEOLAR SİTEDEN KALDIRILMALI

Görüşü alınan bilişim uzmanları, bu tür çirkin propagandalara karşı daha önce denenen YouTube'a erişimin yasaklanması yerine, bu videoların siteden silinmesinin daha isabetli bir karar olacağını vurguladı.

YouTube'u bünyesinde bulunduran Google şirketininin bir yetkilisi ülkemize gelmiş ve 'PKK terör örgütünün ülkeniz için ne derece büyük bir sorun teşkil ettiğini buraya gelene kadar bilmiyordum.' demişti. Bir süre önce ülkemizi ziyaret eden yetkili düzenlenen basın toplantısında 'PKK terör örgütünü öven ve propagandalarını yapan bu tür videoları sitemizden kaldırmak için ortak çalışma yapabiliriz' şeklinde konuşmuştu.

YouTube'da yasak görüntülerin yayınlanmasını sınırlandıran bir sistem kullanılıyor mu? Kullanılıyorsa sistem nasıl işliyor?

YouTube kullanıcı içeriği ile desteklenen bir platformdur. YouTube'da kullanıcı videoları konulmadan önce uygulanan bir kontrol veya filtreleme sistemi yoktur. YouTube'a video ekleme aşamasında tüm kullanıcılar şartları ve içerik politikasını kabul ettikten sonra yükleme işini tamamlayabilmektedirler. Kullanıcı içeriği ile desteklenen sitenin içerik kontrolü de kullanıcılar tarafından yapılmaktadır. YouTube kanunsuz ve uygunsuz içeriği engelleyici net içerik politikalarına sahiptir. YouTube kullanıcıları bu içerik politikalarına aykırı olan videolar konusunda uyarı mesajlarını kolaylıkla gönderebilme imkanına sahiptirler. Bu uyarıyı takiben gerekli incelemeler yapıldıktan sonra uygunsuz içerikteki videolar yayından kaldırılmaktadır. Ayrıca yerel yasa koyucular ile de ülkenin kanunlarına aykırı bir durum teşkil eden videolar konusunda, gerekli uygulamaların yapılması için işbirliğine gidilmektedir.

YouTube kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu kullanım şartlarına uyarken, bazı azınlıkta kalan gruplar kurallara aykırı içerikteki videoları paylaşıma koymaktadır. Ancak bu azınlıkta kalan grubun dışında YouTube kullanıcılar için iletişim kurmada farklı avantajlar sunmaktadır. Dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan kişiler videoları ile tecrübelerini, fikirlerini ve mutluluklarını paylaşma imkanına sahip olmaktadırlar. Dolayısı ile YouTube platformunda yer alan kişiler tüm bu iletişim imkanlarına el veren ortamın kanunsuz ya da uygunsuz içerikten dolayı zarar görmesini tercih etmemektedirler. Bu duruma aykırı olduklarını düşündükleri videolar konusunda uyarı mesajlarını yollamaktadırlar.

YouTube kullanım içerikleri ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye http://www.youtube.com/t/community_guidelines ulaşılabilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber