Başbakan Erdoğan: Tezkere yetkisini her an kullanabiliriz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tezkereden doğan yetkiyi her an kullanabileceklerini söyledi.

Erdoğan, İngiliz meslektaşı Gordon Brown ile Londra'da görüştü. İki lider görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Brown, basın toplantısında başınında PKK'yı kınadıklarını belirtti. Sorunun çözümü adına diplomatik çözüm için çabalarının süreceklerini belirten Brown, hem Irak hem de gerekli taraflarla görüşme yapacaklarını ifade etti. Brown, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) sürecine olan desteğini vurguladı. Başbakan Erdoğan, Brown'un selefi Tony Blair'in AB sürecinde Ankara'ya verdiği desteğin benzerini Brown'dan beklediklerini söyledi.

İngiliz lider Brown, Stratejik Ortaklık Belgesi'ni imzaladıklarını anlatarak Türkiye'de İngiliz üniversitesinin kurulması ve Enerji bakanlarının enerji kaynakları için beraber çalışması gibi konuların belgede olduğunu belirtti. Erdoğan, belgenin uygulanmasını sıkı şekilde takip edeceklerini söyledi.

İngiltere'nin terör konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını ve yaşamaya devam ettiğini anlatan Erdoğan, "Bizi en iyi anlayacak ülkelerden biri İngiltere'dir." dedi. Terörün Irak, İran ve Suriye'de başladığını ve Avrupa'ya yayıldığını belirten Erdoğan, Avrupa'da teröre kaynak aktaran ülkeler olduğunu ama uyarılarına rağmen duyarlı olmadıklarını kaydetti. Erdoğan, "Bunlar samimiyetsiz davranışlardır." dedi. İngiltere Başbakan Gordon Brown, yasalar çerçevesinde PKK'ya karşı adım attıklarını söyledi. Ortak çalışma çağrısında bulunan Brown, PKK'nın Türkiye'ye sızmasını engelleyeceklerini kaydetti.

Tezkerenin hedefinin PKK olduğunu yineleyen Erdoğan, Irak'ın toprak bütünlüğü üzerinde hesaplarının olmadığını kaydetti. PKK'nin Irak'ın kuzeyinde yuvalandığını ve burayı üs olarak kullandığını belirten Erdoğan, uluslararası yasalar çerçevesinde müdahale haklarının olduğunu söyledi. "Beklenti içindeyiz" diyen Erdoğan, "Tezkere yetkisini her an kullanabiliriz. Irak hükümetinin bunu bilmesi lazım." şeklinde konuştu. Erdoğan, 14 aydır ABD-Irak ve Türkiye arasındaki mekanizmanın çalışması için beklediklerini ancak birşey olmadığını söyledi. Erdoğan, tezkereyi vakti ve saati geldiğinde kullanacaklarını da vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber