İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Norm Dışı durumdaki kadroların tamamı kişiye özel

Pamukkale Üniversitesi Biyoloji bölümünde yayımlanan Norm Dışı durumdaki kadroların tamamı kişiye özel...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Haziran 2020 14:32, Son Güncelleme : 12 Haziran 2020 11:34
Norm Dışı durumdaki kadroların tamamı kişiye özel

Bildiğiniz üzere, "Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik" 02 Kasım 2018 tarihli ve 30583 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, yükseköğretim kurumları da kadrolarını yönetmelik hükümleri çerçevesinde değerlendirip ilan etmektedirler.

Pamukkale Üniversitesinin, 22.05.2020 tarihli Resmi Gazete'de 21 adet Öğretim Üyesi ilanı yayımlanmıştır. Bu kadrolar arasında yer alan ve aşağıda belirtilen kadroların açıklamaları doğrudan belirli bir adayı tanımlamaya yönelik, başka bir kişinin başvuru hakkına fırsat vermeyecek şekilde kişiye özel durumdadır.

Mezkür yönetmeliğin 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasında yer alan düzenleme gereğince norm dışı kadrolar hakkında "Yükseköğretim kurumlarında norm kadroların yeterli olmaması halinde norm dışı kadro talebi, ilgili anabilim/anasanat dalı ve bölüm kurulunun görüşü, ilgili birim ve üniversite yönetim kurulunun gerekçeli kararı ile Yükseköğretim Kuruluna iletilir. Bu talep, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı, ileri düzey araştırma ve geliştirme faaliyetleri doktora ve dengi programlarından mezun sayısı, üniversitenin eğitim ve öğretim dışında yürüttüğü hizmetler dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından karara bağlanır." düzenlemesi yer almaktadır.

Üniversitenin Biyoloji Bölümünün web sitesinin akademik kadro durumuna baktığımızda bölümde 14 adet profesörün bulunduğunu bu haliyle bölümde öğrenci sayısına oranla genel ortalamanın çok üzerinde olduğunu gibi diğer üniversitelerin çoğunun fakültelerdeki toplam profesör sayısından bile fazla olduğu görülmektedir. Bölümün 4 (dört) anabilim dalı olduğundan bahisle norm kapsamında her türlü değerlendirme sonucunda ilan edilen bu kadroların norm dışı kadrolar olduğu açıktır.

Buzdağının görünen yüzünde her şey yasal mevzuat dahilinde sürdürülüyor yansıması olsa da arka planda kayırmayıcı kadro kullanımlarının ülke genelinde çalışma barışını bozduğunu, liyakat anlayışına derinden neşter vurduğunu bu mecradan sıklıkla hatırlatıyoruz. Umarız ki gün geçtikçe artan şahsa özel ilanların yayımlanmalarının denetimsizliği durumu etraflıca masaya yatırılır ve bu ilanların yangından mal kaçırırcasına yayımlanmalarına son verecek denetleyici merciler bir an önce devreye konulur. Yoksa dediğim dedik mantığıyla giderek daha dirençli ve yaygınlaşan bu uygulamaların nesli tükenmeyecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber