İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Webometrics, Türk Üniversitelerini sıralamaya alacağını açıkladı

Çeşitli ölçütlere göre üniversiteleri sıralayan İspanya merkezli Webometrics isimli kuruluş, verilerinin çalındığını iddia ederek Türk Üniversitelerini sıralamadan çıkardığını duyurmuştu. Webometrics açıklamasında yer alan Uludağ Üniversitesi, hedef gösterilen personelin, verilen çalınmayla ilgisi olmadığı yönünde itirazda bulunmuş ve bu itirazı kabul edilmiştir. Webometrics isimli kuruluş bugün itibariyle de, Türk Üniversitelerini yeniden sıralamaya alacağını açıkladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Haziran 2020 23:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Uludağ Üniversitesinden yapılan açıklama:

Farklı ülkelerde kurulan, üniversite sıralama şirketleri arasında bulunan Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU) ve Webometrics gibi farklı kuruluşlar, dünyada yer alan tüm yükseköğretim kurumlarını çeşitli ölçütlere göre sıralandırmaktadır. Bunlardan birisi olan İspanya merkezli Webometrics isimli kuruluşun tespit edilebildiği kadarıyla 6 Şubat tarihinde resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada Türk üniversitelerinin Webometrics dizininden çıkarıldığı belirtilmektedir.

Aynı açıklamada, Türkiye üniversiteleri ile bir ilgisi bulunmayan 'heranking' adlı bir web sitesi tarafından, Webometrics'in verilerinin çalındığı iddiası ileri sürülmüştür. Webometrics Türk üniversitelerini sıralamasından çıkarma gerekçesi olarak Heranking adlı sitenin Türkiye'nin Suriye sınırına yakın bir yerden yönetildiğini ve Bursa Uludağ Üniversitesi Kütüphane görevlilerinden de birisinin bu siteyle ilişkili olduğunu öne sürmüştür.

İddialar üzerine BUÜ, YÖK ile yazışmalar yapmış, bir akademisyeni görevlendirerek konuyu inceletmiş ve konuyla ilgili bir raporu YÖK'e arz etmiştir. YÖK'e sunulan bu incelemede Webometrics'in verilerinin çalınması iddiası ile BUÜ personeli arasında bir ilişki olmadığı ortaya çıkmıştır.

Aynı zamanda, BUÜ tarafından Webometrics yönetiminden de "ileri sürülen gerekçenin BUÜ ile ilişkisine dair iddianın doğru bilgiye dayanmadığı, varsa iddia ile ilgili kanıt gönderilmesi" talep edilmiştir.

YÖK, Üniversitemiz ve diğer Türk üniversitelerinin tepki ve girişimleri sonucunda, 11.06.2020 tarihi itibarıyla Webometrics web sitesinde "Türk Üniversitelerinin Temmuz ayı itibarıyla tekrar sıralamaya alınacağı" belirten bir açıklama ( bkn. http://www.webometrics.info/en/current_edition ) olduğu tespit edilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber